Француски председник Емануел Макрон одао је почаст српској хероини Милунки Савић, а унука њеног брата Драгица Николић каже да то представља велику част и да је данас велики дан, не само за Милунку Савић, већ за све српске ратнике у Првом светском рату.

“Данас је велики дан, не само за Милунку Савић, као наредника српске војске, ратника, патриоту и нас њене потомке, већ и за све ратнике који су се у Великом рату борили за Србију и српски народ”, казала је Николић за Танјуг.

Додала је да је за потомке славне хероине изуетно велика част што им се председник Француске, којем су поклонили грб Републике Србије ручно рађен у дуборезу, обратио и што се поклонио сенима Милунке Савић.

Како је навела, председник Макрон је рекао да је доста читао о Милунки и да доста тога зна, као и да би још више желео да сазна, те да ће за то и вечерас имати прилику у разговару са нашим председником Александром Вучићем.

Прочитајте још - МАКРОН СТАВИО РУКУ НА СРЦЕ И РЕКАО: Овде су Србија и Француска; Вучић: Макрон је придобио срца наших грађана


Унука Милункобиг брата пренела је Танјугу да је Вучић након одавања почасти Милунки Савић у разговору са њеним потомцима и Макроном казао да је трагедија целог српског народа оличена у трагедији Милунке Савић, и подсетила на велика страдања српског народа у Великом ратуа.

“То су биле изузетна страдања и Први светски рат је донео много бола српском народу и Србији као дрзави, а све се то може и представити кроз Милункин живот, оно што је она претрпела, претрпели су многи војници”, прича Драгица Николић.

Подсетила је на углед који је Милунка Савић уживала код Француза у време Великог рата и навела како јој је велики адмирал Гепрат у Бизерти када је били болесна поручио “Оздрави сине, Француска те моли”.

“То су биле велике речи, велике Француске”, каже Николић.

Милунка Савић, како каже, сви знамо да је била велики јунак, али не само у рату.

Показала је и после рата да је изузетна, додаје и наводи да је поред своје биолошке кћери усвојила још три девојчице, као и да је одшколовала још најмање 30 деце.

“Радила је много, радила је два посла да би одхранила ту децу, никада није прекинула везу са својом родном Копривницом, са својим рођеним братом, врло је често долазила, била је изузетно хумана, али и веома строга”, прича Николић.

Према њеним речима, памти је као баку, а у време свог детињства није била свесна величине Милунке Савић.

“Нажалост, то намнису показали ни у школи, није нам ни држава показала како је требало, али смо је доживљавали као блиског човека на кога смо могли да се ослонимо”, додаје.

Милункин праунук Милош Станков каже да је почаствован што је председник Макрон изразио жељу да посети гроб Милунке Савић и поносан што је и сам био део те церемоније.

Како је навео, разменили су поштовање и изразили смо међусобну захвалност.

“Ми смо му захвалили што је препознао Милунку Савић као неког ко се борио за идеале”, казао је Милош Станков и додао да је поносан на све што је његова прабака учинила за српски народ и Србију..

Други Милункин праунук Младен Станков такође дели понос што су председници Вучић и Макрон препознали Милунку као симбол пријатељства по оружју Француске и Србије.

“Веома сам поносан на наслеђе моје прабаке, с неке стране то је и обавеза, али пре свега понос сам на њу и све што је урадила”, казао је Младен Станков.