У новопазарском акцијашком насељу "Лаки и Бане", названом по покојним легендарним акцијашима из овог краја Рифату Шкријељу Лакију и Банету Костићу, смештеном у комплексу новопазарске ОШ "Стефан Немања", од понедељка све ври. После подизања заставе, све бригаде, учеснице ОРА "Рибарићи 2019", кренули су "на трасу", уз обалу истоименог језера. Реч је о делу језера Газиводе, удаљеном од Новог Пазара двадесетак километара, где су акцијаши уређивали простор будућег спортско-рекреационог центра у селу Витковићи, који многи већ називају пазарским морем.

Част да учествују у првој постави Oмладинске радне акције "Рибарићи", која ове године представља пилот-пројекат за идућу још већу акцију "Рибарићи 2020" и нове акције широм Србије, припала је бригади Савезу удружења омладинских радних акција Србије у којој су бригадири из више градова Србије, бригади Удружења учесника омладинских радних акција Београда, затим ОРБ "Брег на младост" из Охрида, бригади "Кумановски акцијаши", бригади "Мајевачки акцијаши" из Лопара у БиХ и ОРБ "Рифат Шкријељ Лаки" из Новог Пазара. У бригади из Лопара је и неколико Словенаца.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БОГДАН ЗЛАТИЋ: О црном таласу и титоистичком шифровању стварности

- Много сам чула о радним акцијама, а посебно о другарству и пријатељствима. Сада желим да све то и доживим, да на делу осетим акцијашки живот и дам свој допринос уређењу Новог Пазара. Надам се да ћу се из овог града вратити са најлепшим утисцима - каже Теа Петковска, млада бригадирка из Охрида.

По речима Касима Зоранића, "старог акцијаша" и команданта ОРА "Рибарићи 2019", циљ бригадира биће уређење плаже и приступних терена будућег спортско-рекреационог центра на Рибарићком језеру.

Командант Касим Зоранић / Фото СОРА

- Желимо и да оживимо добровољни омладински рад у Србији, који је у неким прошлим временима градио Југославију - каже Зоранић. - Наравно, изнад свега су нам јачање заједништва и мултиетичности, нова пријатељства и другарства. Надамо се да ћемо на нашем примеру показати да добровољни рад у Србији није умро и да је велики, а неискоришћени ресурс Србије.

На акцији учествује 130 бригадира са простора бивше Југославије. Интересовање је, каже Зоранић, било огромно и извињава се свима, а посебно младим Новопазарцима, који нису успели да ове године буду бригадири.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БУГАРСКИ ПИСАЦ ЗА “НОВОСТИ”: У ћелији сам био 11 година због љубави према Србима

ГРАДИЛИ ЈУГОСЛАВИЈУ

Није случајно што се добровољни омладински рад поново актуелизује у Новом Пазару, који је у бившој Југославији важио за град најбољих акцијаша и ударника. Бригадири из овог краја "харали" су бившом Југославијом, а највише успеха имале су Хивзо Зејнелагић и Рамиз Коца. Многи стари акцијаши сада су укључени у припрему и организацију ОРА "Рибарићи", која ће трајати 15 дана, а наредних година знатно дуже.