Учи фазане да беже од ловаца

З. РАЈИЋ

16. 07. 2019. у 18:00

Учи фазане да беже од ловаца

Ненад са супругом испред фазанерије Фото Приватна архива

Ненад Турићанин из богојева већ 38 година узгаја најпопуларнију пернату дивљач за домаћа ловишта. Пилићи се у жицом ограђеним волијерама навикавају да узмичу од предатора и да се сами сачувају

У ПИТОМОЈ бачкој равници, код Богојева у општини Оџаци, гаје се фазани - да подивљају! За ловишта у Србији и региону производи их газдинство Ж. Д. П. "Турићанин", на фазанерији званој "Јелена".

Прочитајте још: Пригревици код Апатина : Фазани доносе приход

Власник је Ненад Турићанин, ловац који не пуца на фазане. Ненад је у бившој СФРЈ 1981. основао прву приватну фазанерију у Хрватској, коју је у селу Габош између Винковаца и Осијека наследио његов син. Затим је од 1998. до 2003. на закупљеном земљишту држао фазанерију у Карађорђеву код Бачке Паланке, а потом ју је "преселио" на 15.000 квадратних метара у близини Богојева.

Фазанерија "Јелена", крштена по његовом најмлађем детету (а у називу фирме су почетна слова имена остало троје деце - Жарка, Драгане и Предрага), састоји се од шест волијера, жицом ограђених простора у којима су птице затворене, али могу да лете, са засадима репе, сунцокрета и кукуруза, и подлогом од траве, песка и шљунка.

Прочитајте још: УРНЕБЕСНА ПОТЕРА НА УШЋУ: Комби јури прасе, ловци се бацају, а деца навијају (ВИДЕО)

- Услови у волијерама су као и у ловиштима, а таква је и храна за фазане. Мајка их у природи излеже у жетви, и прво што покљуцају су мрави, зрна траве и жита. Зато је и на фазанерији основна храна жито, уз које дајемо соју, сирково семе, луцерку, маслачак, коприву и разноразне траве - каже Ненад.

У волијере улазе само он и његова супруга, која је технолог производње.

- Кад би се фазани навикли на људе, не би од њих бежали. А кад се пусте у ловишта, они треба да лете испред ловаца, да узмичу од предатора, да сами себе сачувају за следећу годину или да буду уловљени као прави дивљи фазани - објашњава Ненад.

Он сваке године обнавља матично јато, за које бира од 800 до 1.100 кока и од 100 до 200 најлепших петлова. Најмање сваке треће године, ради побољшања генетике, укршта домаће коке и петлове с фазанима из других поднебља. Женке носе јаја од марта до половине јуна, из којих се ове године излегло око 20.000 пилића, што је рекорд фазанерије "Јелена".

- Фазани се пуштају у ловишта са од осам до 16 недеља старости. Њима је "уграђен" сунчани сат, па се морају пуштати у смирај дана, да преспавају у новом амбијенту, у којем, кад се пробуде, забораве одакле су дошли, и тако освајају нови терен. А кад их узимам из гајбе и пуштам у ловишта, ја их пољубим и кажем: "Чувајте се да вас ови злотвори ловци не убију" - напомиње Ненад.

ДРЖАНИ У НЕДРИМА

ИАКО је страствени ловац, као што су били и његов прадеда, деда, отац и стриц, Ненад већ 35 година не нишани фазана, нити једе његово месо.

- Како да га убијем кад сам га љубио 55 пута откад се излегао, и сваког сам држао у недрима кад је био мали - каже Ненад.

ПОНУДА ИЗ ЕМИРАТА

ТУРИЋАНИН је добио понуду за сарадњу са Уједињеним Арапским Емиратима. Како каже, амбасадор УАЕ у Србији Џума Рашид ал Дахери пренео му је жељу шеика Мохамеда бин Заједа да за Емирате гаји фазане и соколове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације