ДРЕВНА СВЕТКОВИНА КОД КРУПЊА: По дукат за Александра и Андријану

В. М.

уторак, 16. 07. 2019. у 13:02

ДРЕВНА СВЕТКОВИНА КОД КРУПЊА: По дукат за Александра и Андријану

Победили у игрању кола Фото В. Митрић

На прелепом платоу у Добром потоку окупља све више учесника, протеклог викенда нашло се неколико хиљада посетилаца, а више стотина њих заиграло је у колу, које се није зауставило скоро два сата

ЗАХВАЉУЈУЋИ труду општине Крупањ, њене Туристичке организације и Црквене општине добропоточке, једна од древних културних светковина у Рађевини, "Игра у колу за дукат", не само да не бледи, већ сваког лета окупи све више учесника и публике. На прелепом платоу у Добром Потоку, протеклог викенда нашло се неколико хиљада посетилаца, а више стотина њих заиграло је у колу, које се није зауставило скоро два сата. За најбоље су проглашени Ваљевац Александар Панић, студент Богословског факултета, и Андријана Кикановић, из Дворске код Крупња.

Прочитајте још: ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ ФОКЛОРА "ВРШАЧКИ ВЕНАЦ": Колумбијци играли коло

- Велика ми је част што сам добио дукат за игру на једној оваквој манифестацији, која има дугу традицију и дивну публику - рекао нам је Панић.

Дукату се обрадовала и Андријана, која каже да се обрадовала награди, али јој је још драже што млади из Рађевине сјајно играју кола.

Прочитајте још: ГУРМАНСКА МАНИФЕСТАЦИЈА У ГУЧИ: "Хајдук фест" уз трубу

- Од времена наших бака и дека била је част победити у колу у Добром Потоку, а ево, то је и мени пошло за руком - каже Андријана.


По речима Зорана Марковића, великог добротвора из Лознице, протојереј ставрофор Александар Ђурђев, свештеник добропоточки, најзаслужнији је што се овако лепо чува традиција у Рађевини.

- Велика је ствар што га много људи, пре свега младих, следи на овакав начин - каже Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације