Јапанска сонда слетела на астероид

Бета

четвртак, 11. 07. 2019. у 10:41

Јапанска сонда слетела на астероид

AP Photo

Јапанска свемирска агенција је саопштила да подаци које је послала свемирска сонда "Хајабуса 2" показују да је она данас успешно слетела на далеки астероид и извела историјску мисију прикупљања узорака тла
Јапанска свемирска агенција је саопштила да подаци које је послала свемирска сонда "Хајабуса 2" показују да је она данас успешно слетела на далеки астероид и извела историјску мисију прикупљања узорака тла за које се научници надају да ће допринети разумевању порекла Сунчевог система.

Сонда је у априлу себи припремила место за слетање бацањем ударне главе. Данас се спустила у тај кратер и покупила узорке из унутрашњости астероида.

"Хајабуса 2" је прва сонда која је успешно сакупила узорке тла са астероида и тако је претекла мисију коју планира америчка НАСА.

Јапанска агенција за свемирска истраживања (ЈАXА) је навела да је потврђено да је сонда слетела и потом безбедно поново узлетела.

Прочитајте још - Америчка сонда надлетела до сада најудаљеније небеско тело (ВИДЕО)

Сонда је спуштање на астероид почела јуче, а у финалном кораку је лебдела 30 метара изнад астероида док није пронашла раније направљени кратер.

На површини је остала само пар секунди током којих је обавила задатак.

"Све је прошло савршено, чак и боље, као да нам је 'Хајабуса' читала мисли", рекао је један од учесника у пројекту.


Наредни корак за "Хајабусу" је да се врати на почетну позицију изнад астероида и испита место слетања одозго.

Астероид назван Рјугу, по подводној змајевској палати из јапанских народних прича, налази се на око 300 милиона километара од земље.

Сонда би требало да крене назад ка Земљи крајем следеће године и донесе скупљене узорке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације