ЈУНАК СА КОШАРА ДАО ПРИМЕР БУДУЋИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА: Пеђи орден српског витеза

М. СЕКУЛОВИЋ / М. ДРОБЊАК

уторак, 02. 07. 2019. у 11:01

ЈУНАК СА КОШАРА ДАО ПРИМЕР БУДУЋИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА: Пеђи орден  српског витеза

Предраг Леовац крај граничног камена

Јунаку са Кошара Предрагу Леовцу постхумно додељено још једно признање.

ПОТПОРУЧНИК Предраг Пеђа Леовац служиће као пример будућим генерацијама како је један млад и частан официр за кратко време сазрео у веома тешким борбеним условима. Пеђа је, херој, кога речима не можемо описати.

Овако је на трећој културно-уметничкој манифестацији "Вече сећања на Предрага Пеђу Леовца", уприличеној у Пљевљима, беседио пуковник у пензији Драгутин Димчевски, који је Милету Леовцу, оцу легендарног јунака страдалог на Кошарама, у име Организационог одбора удружења "Видовдански сабор српских витезова", постхумно уручио признање Орден српског витеза.

- Тешко је речима описати његово јуначко дело - говорио је о младом потпоручнику Димчевски, заменик команданта 53. граничног батаљона, један од двојице кључних људи у бици за Кошаре, у којој је легендарни Пљевљак пао 14. априла 1999. године, предводећи своје војнике у покушају повратка врха Маја Глава.

Леовац, један од легендарних српских витезова, рођен је у Пљевљима 1975. године, а са чином потпоручника 1998. изашао је са Војне академије и прво запослење добио у Ђаковици, на Космету. За време ратних дешавања био је командир у граничној чети 53. граничног батаљона на караули Кошаре.


ПРОЧИТАЈТЕ И: СЕЋАЊЕ НА ЈУНАКА СА КОШАРА: Предраг Леовац у последњи јуриш кренуо са тешком раном

После рањавања у сукобу са шиптарским терористима, на Свету Петку 1998. године, када му је гелер мине прошао кроз доњу вилицу и нанео му тешке повреде, оперисан је на ВМА, али је после седам дана лечења самоиницијативно изашао из болнице.

- Не желим да заузимам место другима - говорио је потпоручник, који је у фебруару 1999. године недовољно опорављен стигао на караулу Кошаре.


Миле Леовац (у средини) са признањем

У жељи да са војницима поврати гранични камен, Ц-4, с којег је била потиснута Војска Југославије, 14. априла, на само неколико корака од циља, тешко је рањен снајперским метком, који му је прекинуо ланчић са крстом. Његови саборци су га на шаторском крилу донели до карауле, а преминуо је на путу према Ђаковици.Имао је непуне 24 године.


ЗАВИЧАЈ ПАМТИ ХЕРОЈА

Завичај се и даље сећа свог витеза Предрага Пеђе Леовца и поноси се њиме. Његово име је понела улица у којој је живео у својим Пљевљима, а тако је названа и караула на граници са Босном и Херцеговином. Када је у Црној Гори чување граница од војске преузела полиција, Пеђа је постао "неподобан" и табла са његовим именом је скинута. Међутим, добри људи и родољуби у Пљевљима су пре неколико година основали Културни центар "Предраг Пеђа Леовац", који баштини сећање на овог хероја и бави се хуманитарним радом.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Niko

02.07.2019. 11:13

Kakav crni junak...ispade da ima vise junaka sa kosara nego iz prvog svetckog rata.. Sve junak do junaka...jos samo da kaze koga je branio kada je sada na kosovu strana vojska

Кипераш

04.07.2019. 15:55

@Niko - Србију, Београд, Твоје Огњиште, Моје, Кукавче!.

sindjelic

02.07.2019. 11:41

Junace,vecno ces ziveti.Sva srca nasa su ispunjena divljenjem.Ovakvi divovi predvodili su nasu vojsku i jos ih ima.Oni takve ljude nisu i nikad nece imati.

Oprezan Posmatrac

02.07.2019. 13:23

Niko@ Da je više tako čestitih patriota, nikada na Kim NATO čizma ne bi kročila!

Grundfos

02.07.2019. 18:25

Sve sto valja sada je nepodobno! Stid i sram da nas sve bude,place mi se koju bruku i sramotu pravimo sami sebi.

Simic OMJ

02.07.2019. 19:34

Imao sam čast da poznajem Predraga Leovca! Siguran sam da smo svi mi, njegovi prijatelji iz 51.klase, ponosni što je Predrag deo svog života proveo sa nama.Slava Predragu Leovcu i svim rodoljubima koji su izgubiliživot za svoju domovinu!