УБИЛИ су нам двоје деце на реци. Више њих ранили. Пуцали су на наше куће. Оскрнавили су чак и споменик жртвама у центру села. Пљачкају нас и нападају годинама, али овим најновијим потезом албанских моћника изгледа да желе да нас потпуно униште и отерају одавде.

Овако, готово углас, говоре нам мештани Гораждевца, надомак Пећи, у ком, упркос бројним притисцима, живи око 800 Срба. У енклави, покрај Бистрице, на плодној метохијској земљи, најближи "чувари" Високих Дечана и Пећке патријаршије кажу да су изложени новом подмуклом плану, који се спроводи последњих недеља. Како тврде овдашњи Срби, моћни албански бизнисмен, у сарадњи са приштинским властима и делом међународне заједнице, преотео је некадашњу Фабрику за производњу коже и обуће, и у пространој хали складишти - опасни отпад!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Протерали 250.000 Срба, а туже нас за геноцид

Свесни да у њиховој близини, недалеко од Цркве Покрова Пресвете Богородице, власник фирме "Шаља Свис" из Пећи камионом у бурадима допрема опасне материје, мештани су одржали неколико протеста, а један од већих најављују и за с.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИРСКА ХУМАНИТАРКА И ПИСАЦ: Косово у рукама међународних криминалаца

- У првом камиону, који је допремио пре око месец дана, било је 18 буради, а сада их је више од 150 - говоре нам мештани и истичу да камион албанског бизнисмена, којима се допрема отпад до фабрике, прате припадници Кфора и такозваних косовских безбедносних снага надлежни за елементарне непогоде. - Према нашим сазнањима, у бурадима се налази хемијски отпад, који је средствима Европске уније и некаквим пројектом требао да се складишти, како смо чули, негде надомак Косова поља. Како смо незванично сазнали, опасне хемикалије допремају се из Албаније и Италије. Када допремају отпад, не дају нам да приђемо ближе, већ смо све то сликали са стране.

Милош Димитријевић, председник привременог органа општине Пећ, поставља питање: Ако се у бурадима не налазе опасне материје, зашто возила прате припадници Кфора, полиције, такозваног КБС, али и санитетска возила и притом сви у пратњи стављају маске?

Фабрика која је претворена у складиште

- Сведоци смо тога да је надомак хале по допремању цистерни са отпадом угинуло неколико птица. Шта онда и ми да очекујемо. Можда смо мало отпорнији од њих, али значи да с временом могу све да нас потрују - огорчени су житељи Гораждевца, који засад не наилазе на разумевање надлежних у Кфору и косовском Министарству заштите животне средине. - Због складиштења отровног отпада буне се и Албаци из суседних села, тако да смо се заједничком тужбом обратили суду у Пећи и тужилаштву, које нажалост не реагује. Зато тражимо да нам доведу експерте, који би нас уверили да отпад није опасан по наше здравље.


Са протеста у Гораждевцу

КОЛЕКТИВНО ИСЕЉАВАЊЕ

- УКОЛИКО наше захтеве да стручњаци испитају садржину материје која се допрема у халу некадашње Фабрике коже не уваже надлежни инспекцијски органи косовског Министарства екологије, обратићемо се свим међународним организацијама и институцијама. Последњи корак, на који ћемо бити принуђени, биће колективно исељавање - каже нам Милош Димитријевић, представник мештана Гораждевца.

Он напомиње да су тек у понедељак припандици италијанског Кфора, на инсистирање мештана, пристали да узму узорак отпада за анализу.