ДАН после снажног невремена које погодило Београд, вода се споро повлачила из насеља на левој обали Дунава, Земуна и Новог Београда где су многи домови и подруми од недеље увече поплављени. У Борчи, Крњачи, на Алтини и насељу Шангај вода је на неким местима и у понедељак била изнад чланака, док су се у многим двориштима чистили муљ и блато.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВЕ У БЕОГРАДУ: Борчa и даље под водом, кратер на Бежанијској коси (ФОТО/ВИДЕО)

Становници Котежа у гуменим чизмама или боси кретали су се кроз насеље. Овако поплављене улице грађани, кажу, не памте, иако се са вишком воде суочавају скоро сваки пут када падне "јача" кише.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОТОПЉЕНИ АУТОМОБИЛИ, ВОДА УЛАЗИ У ЗГРАДЕ: Погледајте какав хаос су оставиле падавине широм земље (ФОТО/ВИДЕО)

- Подруми су пуни воде - каже нам Снежана Јевросимовић из Хрватске улице. - Све зграде испод степеница имају шахтове, који су зачепљени. Кажу да у Котежу имају три пумпе, међутим, сумњамо да све раде у истом тренутку. Фекалије су се помешале са кишницом и то нам прави огроман проблем.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СМЕШНА СТРАНА ПОТОПА: Младић запливао Новим Београдом, нуди лекције на Фејсбуку (ВИДЕО)

Више од 100 литара кише по квадрату, колико је пало у недељу по подне, задало је велике главобоље житељима Борче. Некима од њих, вода је ушла у домове и причинила немерљиву штету.

- Гледао сам овакве сцене само на филму и увек сам мислио да човек има времена да реагује - каже нам Зоран Ђорђевић, док у води до колена процењује размере невремена у дворишту и кући. - За десет минута вода је оборила ограду између комшије и мене и достигла висину више од пола метра. Аутомобил ми је под водом. Нажалост, не могу ништа да променим, нити да спасем. Само нека је глава на раменима.

Насеље Шангај

Заменик градоначелника Андреја Младеновић, накратко је посетио део насеља Суви Себеш у Крњачи и уверио се да ситуација није нимало наивна.

- Количина падавина прешла је све границе, имајући у виду да је прошле године у јуну пало 30 литара по квадрату - рекао је Младеновић. - Оваква топографија терена и подземне воде праве проблем. И људски фактор је узрок. Очигледно нисмо довољно зрели и свесни да чистимо канале. Покушаћемо да санирамо све што можемо, да што пре воду извучемо, а у наредном периоду да казненом политиком натерамо људе да не запушавају канале и да све пропусте уредимо на квалитетан начин.


Нови Београд - Радници ЕДБ показују докле је стигла вода

На најопаснијем задатку у ноћи између недеље и понедељка били су радници "Електродистрибуције Београд", који су широм престонице под муњама и громовима, брзом и храбром реакцијом омогућили суграђанима да за кратко време поново добију струју.

- Сва домаћинства на територији Београда, које је у недељу захватило невреме са великом кишом имају редовно снабдевање струјом - рекао је министар енергетике и рударства Александар Антић. - Најтежа ситуација била је у црпним станицама "Газела" и "Галовица", али радници су успели да их оспособе током највећег невремена. Сви запослени су овај посао урадили херојски, што је за сваку похвалу и награду.

А радници престоничке "Електродистрибуције" нису престали да раде ни у понедељак. Наши репортери затекли су електричаре из земунског погона ЕДБ који су оспособљавали трафостанице у новобеоградским улицама Народних хероја, Јурија Гагарина, Омладинских бригада, у Булевару Зорана Ђинђића...

Борча

Житељи земунских насеља Алтина и Шангај нису ни приметили да им је стигла струја, јер су се током целе ноћи и јутра избацивали воду, муљ и блато из својих дворишта и подрума. Овакву поплаву усред лета, кажу, не памте.

- Овде живим скоро пет деценија и не сећам се да је икад овако падало - испричала нам је Зора Ћалић, док је стајала у чизмама испред своје куће у Шангајској улици. - Вода је ушла у кућу, хучало је и било је страшно. Ствари смо подигли на спрат, али плашимо се комараца и заразе које може да избије из устајале воде.

Недостатак канализације направио је проблем и на Алтини, где су улице и у понедељак биле под водом. Аутомобили су се једва пробијали кроз поплављене улице, а од силног невремена стабло је пало насред коловоза. Градске службе су током целог дана покушавале да извуку воду из поплављених дворишта.

ВОДА У ЗОО-ВРТУ, ЖИВОТИЊЕ НА СИГУРНОМ

ОБИЛНА киша, која се у недељу сручила на престоницу, није заобишла ни "Бео-зоо врт". Бујица је текла низ степенице у животињском царству, што није забележено у неколико протеклих година. Како сазнајемо, животиње су се током невремена склониле у кућице, тако да силна киша није угрозила ниједног станара зоолошког врта.

- Било је воде, али није било штете. Све животиње су добро и наша врата су отворена за посетиоце - рекли су из "Бео зоо-врта".(С. В.)

СТУДЕНТСКИ ГРАД: ПОД ВОДОМ И ДОМ КУЛТУРЕ

ДОМ културе "Студентски град" на Новом Београду трећи пут је поплављен после обилних падавина које су погодиле престоницу. На удару су се, како је наведено у саопштењу Дома културе, опет нашли простори Мала галерија, Књижара, Магистрала "Драган Ве Игњатовић". За последња четири дана највећу штету је претрпела Библиотека, у којој је страдало више од хиљаду књига.

Читаонице су затворене из санитарних разлога, а студентима који су усред јунског испитног рока, обезбеђене су неке од просторија у управној згради, као алтернативна решења.

Батајница

"ПАХУЉИЦA"

ВРТИЋ "Пахуљица" у Котежу, који је због обилних падавина био поплављен, већ од уторка ће опет примити децу. Малишани су у понедељак били премештени у оближњи "Весељко", док је у "Пахуљици" обављана дезинфекција.