ВЕЋИНА људи може само да сања да поседује бојни брод, али захваљујући „Ибеју“ некоме тај сан може и да се оствари и постане поносни власник три бојна брода и лаке крстарице. Постоји једна зачкољица – сва четири брода су на морском дну.

Бојни бродови „Кениг“, „Маркграф“, „Кронпринц Вилхелм“ и лака крстарица „Карлсруе“ недавно су постављени на Ибеју за 250.000 фунти (316.000 долара).

Четири ратна брода била су део немачке царске морнарице током Првог светског рата. Након успостављања примирја 1918. године, Океанска флотила остала је заробљена у Скапа Флоу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дирекција за имовину продаје 107 возила и два брода

Пре мало више од 100 година, 21. јуна 1919, адмирал Лудвиг фон Ројтер искористио је одсуство британских бродова у луци да нареди да се читава флота потопи да не би пала у руке силама Антанте.

Педесетдва од 70 бродова је потопљено код Скапа Флоуа. Током наредних деценија, бројни бродови су подигнути, а њихов челик искоришћен, али је неколико, укључујући „Кениг“, „Маркграф“, „Кронпринц Вилхелм“ и „Карлсруе“, остало нетакнуто.

Бродови се сада сматрају споменицима и рониоци могу да дођу и пливају око њих, не смеју да уђу у њих. Међутим, новим власницима биће одобрен улазак у њих и евентуално враћање неких предмета са њих, преноси Би-Би-Си.

Три бојна брода су међу најмоћнијих ратним бродовима које је Немачка у својој историји направила. Сва три су класе „Кениг“. Четири сестринска брода су направљена и сва четири потопљена код Скапа Флоуа.

„Гросе Курфурст“, међутим, подигнут је са дна 1938. године како челик са њега био искоришћен. Бродови су били 175,4 метара дугачки, 29,5 широки, имали су газ од девет метара и депласман од 25.390 тона.

Снага три вратилне Парсонове турбине износила је 32 мегавата, што је омогућавало максималну брзину од 21,2 чвора (око 39 километара на час).

Сваки брод располагао је са 10 топова од 305 милиметара, 14 калибра 150 милиметара, 10 од 88 милиметара и пет торпедних цеви калибра 500 милиметара. На најоклопљенијим деловима челик је био 350 милиметара дебљине.

Лака крстарица „Карлсруе“, са друге стране, имала је депласман од 7.000 тона, била је наоружана са осам топова 150 милиметара, две „осамдесетосмице“, две торпедне цеви и 200 морских мина.

Бродови су били власништво компаније „Скапа Флоу салвеџ“, али их је 1981. године купио садашњи власник Томи Кларк. Иако ће нови власник моћи да улази унутар бродова и врати неке предмете на површину, биће му забрањено да подигне бродове са дна.
(РТС)