Обилне падавине погодиле су данас северне, западне и централне делове земље, у Београду је за нешто мање од два сата пала већа количина кише него за цео месец, 12 особа је спасено из поплављених објеката, а у Чачку је због невремена проглашена ванредна ситуација.

На југу Баната пао је град величине тениске лопте.

Како је објавила Војводина Метео, око 16 сати пао је град у местима Јаношик, у Банату, као и у Иланџи и Новом Козјаку, а очекује се да ће се преместити на подручје западне и централне Србије.

Невреме је захватило и Чачак, Горњи Милановац, Крагујевац, а јака киша је и у Београду.

Прочитајте још - ОДРЖАНА ХИТНА СЕДНИЦА ШТАБА ЗБОГ НЕВРЕМЕНА: Затворите прозоре и не крећите на пут

У појединим деловима Крагујевца већ су настале бујице на улицама.

У Штабу за ванредне ситуације Општине Горњи Милановац навели су да се град сручио и у селима Прањани и Каменица, јавља РТС.

Невреме је захватило и део територије Града Чачка, па је град величине тениске лоптице забележен и у селу Горња Горевница.

РХМЗ је упозорио да се очекују јаки пљускови локално са количином падавина од 20 до 40 мм, понегде и више, грмљавином и кратокрајном појавом града. Ова облачност споро ће се премештати ка североистоку.

Нестабилно време са локалном појавом обилних пљускова са грмљавином, кратоктајним градом и олујним ветром задржаће се до уторка, 25. јуна.

Погледајте потопљене аутомобиле на Новом Београду код Арене

Гаража у Блоку 23 на Новом Београду


НА ЈЕДОМ ДЕЛУ АУТО-ПУТ НА НОВОМ БЕОГРАДУ ПОПЛАВЉЕН

Због обилне кише која је данас после подне пала у Београду, део ауто-пута на Новом Београду је поплављен, а аутомобили се отежано крећу или стоје због висине воде.

Због јаких пљускова прилази Београду су готово скроз закрчени, па су колоне аутомобила дугачке по неколико километара.


Нови Београд, Јуруја Гагарина

ОТЕЖАН САОБРАЋАЈ У НЕКИМ ДЕЛОВИМА БЕОГРАДА

Саобраћај се у одређеним деловима Београда, због невремена које је захватило град, одвија "врло отежано", поготово код Арене и куле Генкс на Новом Београду, речено је Агенцији Бета у МУП-у.

Невреме праћено јаком кишом и грмљавином, захватило је Београд, а због јаке кише која је падала готово сат поједини делови саобраћајница су били под водом


Београд, Цвијићева


КИША ОТЕЖАВА САОБРАЋАЈ НА ПУТЕВИМА ШИРОМ СРБИЈЕ

Јака киша, понегде праћена градом и ове вечери отежава саобраћај на многим путевима широм земље, саопштио је АМСС, саветујући возаче да по јаком пљуску зауставе возило на првом безбедном проширењу и сачекају да падавине престану.

Сланачки пут / Фото Н. Скендерија


Због оштећења на коловозу које је настало услед олујног невремена и обилних падавина саобраћај се на делу магистралног пута Краљево-Крагујевац, у дужини око 50 метара између Равног Гаја и Витановца, код места Милавчићи одвија десном коловозном траком, наизменичним пропуштањем возила, према постављеној саобраћајној сигнализацији.
Нови Београд, код Арене


Према последњим информацијама "Путева Србије" на наплатним станицама нема задржавања.

На путничким терминалима возила на прелазу Хоргош 2, на излазу из земље, чекају 60 минута, а на прелазу Котроман, и на излазу и на улазу у земљу, 30 минута.


Теретна возила, на излазу из земље, на прелазу Шид чекају три сата, на Хоргошу два сата, а на Батровцима 60 минута, наводи АМСС, позивајући се на последње информације Управе граничне полиције.ПОНЕГДЕ У БЕОГРАДУ И ОКО 60 ЛИТАРА КИШЕ ЗА САТ И ПО

У појединим деловима Београда пало је данас по подне око 60 литара кише за само сат и по, речено је у Републичком хидрометеоролошком заводу (РХМЗ).

Од 1. до 23. јуна пало је више од 100 литара кише по квадратном метру у Београду, чиме је премашена просечна количина падавина за месец јун, која износи 85 литара.

Падавине су биле неуједначене и на левој обали Дунава, односно у Борчи, Котежу... пало је више од 50 литара по метру квадратном, а мештани су пријавили да је вода продрла и у куће.

Нови Београд

Према тренутним подацима са којима располаже РХМЗ, на Макишу је пало око 60 литара кише, док је у другим деловима, попут Бањице, пало свега неколико литара.

Местимично је падао град, али веома слабог интензитета и није починио никакву материјалну штету, наводе у РХМЗ.

У наставку вечери очекује се наставак падавина ниског интензитета, истичу у Заводу.

ЗАСЕДАО ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ У НОВОМ САДУ

Градски штаб за ванредне ситуације у Новом Саду одржао је данас састанак на којем је констатовано да су надлежне службе Града Новог Сада предузеле потребне превентивне мере да одговоре на изазове које носе велике падавине, да су у приправности и оспособљене су за реаговање у ванредним ситуацијама.

На састанку којим је председавао члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић, посебно је наглашено да се обрати пажња на спречавање могућих појава "урбаних поплава" у насељеним местима, бујица, појаве одрона и могуће активирање клизишта.

Такође је констатовано да ове године није било већих проблема изазваних обилним падавинама, да Град Нови Сад има довољно неопходне опреме за одбрану од унутрашњих вода и да су бујични потоци прочишћени улагањем великих средстава из буџета Града у претходном периоду, у превентивне сврхе.Апеловано је на грађане да не одлажу отпад у потоцима и одводним каналима, јер на тај начин угрожавају јавни систем одбране од вода.

У саопштењу се наводи да су се чланови Штаба упознали са упозорењем РХМЗ на јаке пљускове, грмљавине, локалну појаву града и олујни ветар за подручје Србије, за период од 23. до 25. јуна 2019. које гласи.У Војводини се после подне, вечерас и у току ноћи и у осталим крајевима очекује нестабилно са пљусковима и грмљавином, који ће бити интензивнији у северним, западним и централним деловима земље, као и на територији града Београда.

Очекују се и временске непогоде, од 20 до 40 литара кише у кратком временском периоду, локално и више, град и олујни ветар.

У саопштењу Града додаје се да је контакт телефон Оперативног центра за ванредне ситуације 1985, на који сви грађани који имају проблем, настао услед неповољних временских услова могу да се јаве.

Град у Зајечару / Фото Марија Глигоријевић


ВЕЛИКА ШТЕТА БЛИЗУ РАВНЕ ГОРЕ

У СЕЛИМА Дружетићи, Каменица и Прањани, сва три близу Равне Горе у општини Горњи Милановац, јак град је између 14,30 и 15,30 часова причинио велике штете, нарочито на воћним засадима који су убрзо стизали за брање. Местимично, увелико је оштетио и усеве. Локални штаб за ванредне ситуације, којим командује председник општине Дејан Ковачевић, процене и износ укупне штете имаће после обиласка свих оштећених имања.

У тим местима, падале су градљике величине кокошјег јајета. Полусатно невреме праћено градом, али мањих размера, од 15 часова захватило је и неколико других села у милановачком атару, на крају и сам Милановац. До овог извештавања, нема извештаја о већим штетама на пољопривредним културама, ни на грађевинама, осим на ионако старим, оронулим објектима.

М. Б.


НЕВРЕМЕ У ПОМОРАВЉУ, ЦЕНТРОМ ДЕСПОТОВЦА ТЕЧЕ РЕКА

Невреме, праћено јаком кишом помешаном са ситним градом, грмљевином и муњама, задесило је у недељу вече делове Поморавскопг округа, а највише Деспотовац, делове Ћуприје и Јагодине.

Главом улицом Деспотовца тече река, а вода је ушла у подруме десетине кућа, изјавио је један мештанин Деспотовца, који покушава да спречи долазак велике количине воде са железничке пруге у двориште његове куће.

На државном путу Другог реда, Деспотовац - Ћуприја много је воде, а бујица са околних њива, које су готово све под водом, на пут су местимично нанеле велику количину земље, муља и камења.

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЧАЧКУ

Због невремена које је погодило Чачак, градоначелник Милун Тодоровић је на предлог Штаба за ванредне ситуације прогласио ванредну ситуацију на територији целог града.

МАРИЋ: СПАСЕНО 12 ЉУДИ У БЕОГРАДУ

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марића о падавинама у главном граду.

„Због последица обилних кишних падавина, које су у поподневним часовима захватиле територију града Београда, припадници Сектора за ванредне ситуације интервенисали су 37 пута и из поплављених објеката спасено је укупно 12 особа.


Највећих проблема било је на територији општине Палилула, тачније у насељима Борча, Овча, Крњача и Котеж, где су и даље на терену припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд. У насељу Борча из поплављених кућа спасено је 7 особа. Ватрогасци-спасиоци су из Улице Дринске дивизије евакуисали пет људи, а две старије особе су спасене из домаћинства у Обровачкој улици.

Тренутно је у Београду ангажовано 90 ватрогасаца-спасилаца са 23 возила, а активиран је и тим за испумпавање воде са пумпама великом капацитета.“

ВЕСИЋ: ПОПЛАВЉЕНО 20 ОБДАНИШТА, 6.000 ДОМАЋИНСТАВА БЕЗ СТРУЈЕ

Весић је, након састанка представника градских служби и МУП у Скупштини града, рекао да ће Секретаријат за дечју заштиту расподелити децу у друге вртиће док се објекти не санирају.

Према његовим речима, више од 6.000 домаћинстава, махом у Земуну и Новом Београду, тренутно нема струју и да се ради на отклањању кварова на трафо станицама.

Фото Танјуг


"Све службе заједно раде. Заједно радимо са МУП-ом, са Сектором за ванредне ситуације, ЕПС-ом, а укључене су и друге службе. У овом тренутку ситуација је под контролом", нагласио је Весић.

Најугроженија је лева обала Дунава, где је пало око 100 литара кише за 45 минута, што је количина која падне за један месец на територији Београда, навео је Весић.

Весић је рекао да у општини Палилула има довољно пумпи за поплављену леву обалу Дунава, али да је проблем не могу све пумпе да раде истовремено, јер вода нема где да отече док је земља не упије.

"Падавине које су нас задесиле данас су друге велике падавине у року од три дана. У Земуну је пало око 50 литара, на Бежанији око 60 литара, на Макишу око 40 литара кише", навео је Весић, додајући да су поједине делове Београда погодиле неоубичајено велике падавине.


Весић је указао да не постоји канализација која може да прими толике количине воде.

Како каже, у деловима Београда где постоји канализација, вода полако отиче, али је највећи проблем лева обала Дунава, где канализације нема.

“Проблем је што тамо има доста септичких јама, тако да претпостављам да се доста тих јама излило, са чим ћемо морати да се бавимо наредних дана. Имамо довољно механизације и довољно пумпи за читаву леву обалу Дунава”, истакао је Весић.

Заменик градоначелинка додаје да су се у рад на терену укључиле и јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а, као и “Београдводе”, те да ће те службе радити и током ноћи.

“Оно што грађани треба да знају је да не можемо да радимо истовремено све, јер су још увек пуни канали. Бићемо на терену и данас и сутра док не решимо проблем на левој обали Дунава”, рекао је Весић.

Према његовим речима, донета је одлука да Завод за јавно здравље процени колико је загађено земљиште због изливања септичких јама, а да ће потом извршити хемијске третмане како би земљиште било очишћено.

Сада се види, како каже Весић, важност договора који је постигнут са Европском инвестиционом банком да се изгради канализација на левој обали Дунава.

“Да имамо канализацију овакве се ствари не би дешавале”, каже Весић.

У другим деловима Београда, све црпне станице раде у пуном капацитету, а на терену су 24 екипе које отклањају проблеме. На терену је и 27 екипа Градске чистоће које углавном чисте сливнике и 14 екипа “Зеленила” које чисте пало дрвеће и гране, које су изазвале штету на возилима.

У Београду тренутно не раде семафори на 12 станица, а кварови ће, наводи Весић, бити отклоњени до поноћи.

Због чињенице да су падавине створиле идеалне услове за комарце, донета је одлука да се поново ангажују авиони који ће запрашивати, наводи Весић.

ПОПЛАВЉЕН ДОМ КУЛТУРЕ СТУДЕНТСКИ ГРАД

Дом културе "Студентски град" на Новом Београду синоћ је по трећи пут поплављен после обилних падавина које су погодиле престоницу.

Читаонице су затворене из безбедносних (санитарних) разлога, а студентима који су усред јунског испитног рока, обезбеђене су неке од просторија у управној згради, као алтернативна решења.