Српско венчање на Карибима

Б. ПУЗОВИЋ

21. 06. 2019. у 13:02

Српско венчање на Карибима

Фото: К.Миловановић

Мисија православља на чувеном острву Сент Мартин. Пре урагана Ирма живело више од 200 Срба

НА острву Сент Мартин, светски чувеној туристичкој дестинацији на Карибима, одржан је Сабор Срба, на ком је започето и формирање нове парохије Српске православне цркве. Уз то, под ведрим, сунчаним небом, на плажи Карипског мора, обављено је и венчање двоје младих Јагодинаца - Маје и Ивана, јер СПЦ још увек на овом подручју нема свој храм.

ПРОЧИТАЈТЕ И: НЕОБИЧНО ВЕНЧАЊЕ КОД КИКИНДЕ: Индијка постала Софија, па се удала за Перу

Свету литургију на Сабору Срба служио је архимандрит др Евстатије Аздејковић, свештеник СПЦ, који опслужује Венецуелу, Панаму, Републику Доминикану и Карипска острва. Иначе, на острву Сент Мартин, које је пре две године био уништио ураган Ирма, живи око 200 Срба, већином млађих од 40 година. Они су, у току литургије, прикупили око 500 долара, за куповину лекова за Србе који су остали да живе у Венецуели.

- Домаћин Сабора Срба био је угледни предузетник и хуманитарни радник Зоран Милинковић, родом из Краљева, који дуго живи и ради у Француској и на Карипским острвима и у његовој кући служена је литургија - каже архимандрит др Евстатије Аздејковић. - Има наговештаја да ће у догледно време, вољом добрих и побожних људи, свесних благослова изградње храма, да на Сент Мартину заблиста наша црква.


Обред је обавио архимандрит др Евстатије Аздејковић

Пре урагана, вели архимандрит, на острву је живело више Срба. Неколико угледних предузетника из Србије, истиче, ангажовано је на обнављању порушеног острва. Православну мисију у јужноамеричкој регији успоставио је 2012. године свештеник Саша Ђурђевић из Ваљева, који је службовао у Каракасу у Венецуели.

- Многи Срби на Сент Мартину живе више од деценије и по, као Зоран Милинковић, који је за време урагана спасао велики број људи, а потом слао значајне количине хуманитарне помоћи угроженим становницима острва - каже др Евстатије Аздејковић. - Острво, делом, припада Француској и Холандији. Срби живе у оба дела Сент Мартина и веома су цењени и поштовани. Српска православна црква са својом Јужно и централноамеричком епархијом ускоро ће се побринути да се што пре сагради место молитве и очувања духовне културе српског народа, те учење нашег језика.

Срби са Светог Мартина

ПОЛА ФРАНЦУСКИ, ПОЛА ХОЛАНДСКИ

ОСТРВО Свети Мартин налази се на Карибима, и дели се на северни, француски део и јужни, који припада Холандији. Површина острва је 87 километара квадратних (од чега Холандији припада 34, а Француској 53 километра квадратна). Највиша тачка на овом вулканском острву је врх Паради, у француском делу. Острво је на дан Светог Мартина, 11. новембра 1493. године, открио Кристофер Колумбо. Подаци из 2007. године говоре да на овом месту живи 74.852 становника. С. В.

АМФИЛОХИЈЕ

- ОСНИВАЧ Јужно и централноамеричке епархије је митрополит црногорски Амфилохије, кога данас протерују у Црној Гори - каже др Евстатије Аздејковић. - Митрополит Амфилохије покренуо је мисију за православне по Карибима и Јужној Америци где српског народа има све више.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)