Златиборском гондолом на светску туристичку мапу

Н. ЈАНКОВИЋ

уторак, 18. 06. 2019. у 18:02

Златиборском гондолом на светску туристичку мапу

Фото: Н. Ј.

Општина Чајетина добила последњу дозволу за туристички подухват века. У августу почиње пробни рад, од центра Златибора до Торника за 25 минута

ОПШТИНА Чајетина добила је од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре пету по реду - последњу дозволу за изградњу најдуже панорамске гондоле на свету. То значи да су радови на терену настављени "пуном паром" и да ће "туристичка инвестиција века" бити на располагању посетиоцима јединствене планине већ крајем лета, а понудиће панорамску вожњу од туристичког центра Златибора до Скијалишта "Торник".

- Добијене су све потребне дозволе и сагласности, пробни рад ће почети у августу, а у почетку ће гондола превозити 600 путника на сат у 55 модерних кабина, од којих свака има по 10 места. Касније ће капацитет бити проширен на 90 кабина и 1.000 путника на сат - нагласила је Бојана Божанић, директор ЈП "Голд гондола". - Целокупна инвестиција се реализује из локалног буџета, вредна је 13 милиона евра, а уложено ће се вратити за седам до десет година.

Пробни рад гондоле трајаће четири до девет недеља, а француска компанија "Помагалски" ће у овом периоду као испоручилац опреме обучити овдашње раднике за рад на модерној атракцији.

Пета добијена дозвола односи се на изградњу међустанице код Рибничког језера, а уз њу биће изграђене гараже за смештај модерних кабина гондоле, приступна рампа, наткривени плато... Ова фаза посла кошта 250 милиона динара - речено је "Новостима" у Општини Чајетина. Од укупне вредности инвестиције, за извођење радова биће утрошена три милиона евра.

Док улазе у пету, последњу фазу радова, Златиборци крају приводе ону претходну: радници ужичког "Јединства" постављају стубове гондоле у подножју Торника. Када све буде завршено, посетиоци ће уживати у панорамској вожњи, с погледом на Златибор из јединствене перспективе, а успон од центра планине до Торника трајаће око 25 минута.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Општина Чајетина добила грађевинску дозволу за следећу фазу златиборске гондоле

Почетак рада гондоле крајем лета, означиће почетак нове ере српског туризма. Сличан подухват на Златибору је остварен када је обновљено Скијалиште "Торник", уништено 1999. године у НАТО агресији. Постављањем најсавременије жичаре, хотелијери су започели велике инвестиције у смештај и услуге, број гостију је удесетостручен, а сличан ефекат имаће и почетак рада гондоле.

Златибор је данас најпосећеније српско туристичко одредиште. По изградњи гондоле, постаће најзначајније одредиште у региону са милион посетилаца и 10 милиона ноћења годишње.

ЗИП ЛАЈН УПОТПУЊУЈЕ ТУРИСТИЧКУ ПОНУДУ ЗЛАТАРА

НА Златару је почела изградња једног од највећих зип лајн система у Србији. Почетна станица се налази код Рехабилитационог центра Златар, на надморској висини већој од хиљаду метара, а завршна ће бити у засеоку Трипковићи. Новац за овај инфраструктурни подухват, који ће употпунити туристичку понуду Златара, обезбедило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

- Биће то један од највећих зип лајн система у Србији, 620 метара ће бити одлазна сајла, а 350 метара повратна до цркве Христовог рођења. Планирамо да га отворимо средином јула или за "Златарфест", који ће се одржати од 25. до 28. јула - казао је директор ТО Златар Бранко Пуцаревић.

Он је навео да изградњу зип лајна са пет милиона динара финансирају Министарство трговине, туризма и телекомуникација у партнерству са општином Нова Варош и ТО Златар, али да, такође, финансирају још неколико пројеката на тој планини.

- Радимо и пешачку стазу у дужини од око два километра којом ће бити повезана Нова Варош са туристичком зоном Златара, као и дечје игралиште. За оба пројекта се издваја потри милиона динара. Радиће се и стадион за висинске припреме који ће коштати 30 милиона динара - нагласио је Пуцаревић.

А. Р.ПОНОСАН И ПРОИЗВОЂАЧ

ПРОИЗВОЂАЧ опреме за златиборску гондолу, компанија "Помагалски" из Француске, објавила је у свом годишњем билтену за 2019. годину чланак о Голд гондоли.

Пројекат гондоле компанија је представила са нескривеним поносом, под насловом "Најдужа панорамска гондола на свету".