ЧАРОБНИ СВЕТ МАТЕМАТИКЕ: Кикинђанин успешан студент у Бостону

Р. ШЕГРТ

понедељак, 17. 06. 2019. у 14:43

ЧАРОБНИ СВЕТ МАТЕМАТИКЕ: Кикинђанин успешан студент у Бостону

Фото Приватна архива

Кикинђанин Алекса Константинов успешан студент МИТ Универзитета у Бостону. Знање из школе и победе на такмичењима олакшали пут до Америке

ЗНАЊЕ стечено у Математичкој гимназији у Београду, успеси на такмичењима у Казахстану, Букурешту и на Балканијади у Тирани, златне медаље са математичких олимпијада у Хонгконгу и у Тајланду обезбедили су стипендију младом Кикинђанину Алекси Константинову и одвели га на студије у Бостон, на престижни МИТ универзитет. Сада је на трећој години и изучава за њега чаробни свет математике.

- МИТ је испунио сва моја очекивања и веома сам задовољан што сам отишао тамо да студирам. Из земаља бивше Југославије нас је петоро и са тим колегама проводим доста времена. Студирам математику, а највише ме занимају вероватноћа и статистика. Након четврте године, моје будуће опредељење биће посао или даље школовање у области уско повезаној са вероватноћом и статистиком - преноси Алекса утиске и планове.

Ових дана борави у Кикинди, па је у Центру за стручно усавршавање ученицима и наставницима одржао предавање, описујући математику као авантуру пуну изазова и открића. Преносио им је и своја искуства из средње школе и са студија.

Прочитајте још - Алекса Милојевић: Побеђују таленат и рад

- Математичка гимназија ми је дала одлично предзнање и на МИТ сам дошао спремнији него добар део мојих вршњака из Америке. Највећа разлика између студирања тамо и у Србији јесте у флексибилности, јер у Бостону могу да бирам испите које ћу да полажем - описује Алекса.

У Београду је стекао још једно драгоцено искуство, а то је интернатски живот, па му у Америци није било тешко да, по скоро истим правилима, организује боравак и усклади свакодневне обавезе.

- И сада живим у дому. Не разликује се много живот у таквим околностима тамо и овде, у нашој земљи. Наравно, на факултету имам више обавеза него у средњој школи, више учим, па је мање слободног времена. Тамо ми највише недостаје друштво из средње школе - пореди амерички студент живот у нашем главном граду и Бостону.

Осим за дружења, времена је сада мање и за кошарку, која је била омиљена овом младом високом Банаћанину. Релаксацију од обавеза пронашао је на води.

- Кошарку играм мање него раније. Две године сам се бавио веслањем и то у склопу универзитета, али је због обавеза и то постало превелико оптерећење, па сам весла одложио - признаје Алекса.

Алекса Константинов држи предавање ученицима и наставницима / Фото Приватна архива


За његов успех су заслужни таленат, интелигенција, напоран и посвећен рад, али и усмерења психолога, мајке Бранке.

- Тешко је одвојити шта је савет маме, а шта ње као психолога. Она је добро применила знање и искуства из дечје психологије у васпитавању сестре и мене. Подржавала ме је и подстицала на најбољи начин, што чини и данас. Жели да радим оно што волим, као што и она ради. И као свака мајка, жели ми личну и професионалну срећу - искрен је Алекса Констатинов.

Када стекне диплому МИТ, у родну Кикинду и даље ће, највероватније, долазити само повремено.

- За почетак је иностранство вероватнија опција него повратак у Србију, јер ће ми бити лакше, будући да тамо студирам - био је скоро очекиван одговор будућег младог стручњака за вероватноће и статистику.

ПРЕДАВАЧИ

УЗОРНИ младић никада не заборави да помене своје претходне наставнике. Најпре, професорку Математичке гимназије Соњу Чукић која му је прва поменула МИТ, када јој је бојажљиво открио да би волео да студира на неком престижном универзитету, и професорицу математике из основне школе у Кикинди, Десанку Чепелник, која је математичке проблеме са њим решавала и после часова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације