Откривена до сада највећа радионица мајанских фигурица

Новости онлине

среда, 12. 06. 2019. у 23:59

Откривена до сада највећа радионица мајанских фигурица

Depositphotos

Археолози су у Гватемали открили до сада највећу познату радионицу мајанских фигурица, која је била закопана више од хиљаду година
Археолози су у Гватемали открили до сада највећу познату радионицу мајанских фигурица, која је била закопана више од хиљаду година. У тој радионици су се масовно производиле врло детаљно израђене фигурице које су највероватније имале значајну улогу у политичким обичајима Маја.

Откриће ове радионице било је потпуно случајно. Брент Вудфил, археолог са Универзитета Винтроп у Рок Хилу, у Јужној Каролини, сазнао је за њу од пријатеља из града Кобан у Гватемали, који су вршили грађевинске радове на свом имању.

Неколико месеци касније, Вудфил је дошао са колегама и на локалитету званом Арагон започео ископавање и снимање дроном.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОТКРИВЕНА “ВРАТА СВЕТА СМРТИ”: Древна светиња поприште последње битке Маја и Шпанаца

Иако је сама радионица уништена због грађевинских радова, археолози су успели да прикупе више од 400 фрагмената фигурица и калупа за њихову израду, као и на хиљаде комада керамике, а то је више него што је пронађено у било којој другој радионици Маја.

УЛОГА ФИГУРИНА У ПОЛИТИЧКОМ И ЕКОНОМСКОМ ЖИВОТУ

ОВЕ фигурице су имале кључну улогу у политичком и економском животу Маја. Сматра се да су их друштвено-политичке вође поклањале поданицима и савезницима како би озваничили и ојачали важне односе.

Претпоставља се да је радионица у Арагону била активна од око 750. до 900. г. То је доста раније него што су археолози мислили да је у овом региону постојао знаменит градски центар.

Изгледа да је град који је постојао на овом месту преживео, па чак напредовао, док су оближњи градови подлегли политичким превирањима која су три века прожимала свет Маја.

Научници се надају да би Арагон могао да открије неке важне доказе о томе како се политичка и економска моћ трансформисала током ове дуге и понекад тешке транзиције.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације