АУТОБУСКА стајалишта у Крушевцу осванула су ове недеље облепљена анимираним сликама! Академска сликарка Марија Ћирић (36) тако је поклонила свом граду уметничка дела у највећем изложбеном простору у Србији. Посетиоци изложбе су практично сви корисници градског превоза, али и пролазници, шетачи, туристи.

Уметница открива за "Новости" да је идеја о излагању дела на стајалиштима настала у сарадњи са Крушевачким позориштем.

- Поставка је осмишљена као део већег пројекта "Буђење" за који се надам да ће се реализовати до краја године - прича сликарка Марија Ћирић. - Била сам мотивисана Душком Радовићем и његовом чувеном емисијом у којој је будио Београђане. Ту инспирацију пренела сам на поставку са анимираним и колористичким делима, како би се најмлађи мотивисали да стварају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СЈАЈ СЛАВНЕ ИСТОРИЈЕ: "Новости" у Народном музеју у Крушевцу


Марија је током два месеца израдила око 70 минијатура у комбинованој техници. Сачинила је избор од 18 дела, које су у димензијама од 1,60 са 1,20 метара урађене у штампарији. Слике су лепљене током ноћи, како би се Крушевљани пробудили са њима. За сада је украшено 16 стајалишта, а након завршетка реконструкције кружних токова у граду, број приказаних дела биће још већи.

- На сликама су пре свега мотиви природе, онако како их ја видим. Трудила сам се да комуницирају и са околином - објашњава нам Марија. - Прве реакције су сјајне, посебно најмлађих. На "Инстаграму" ћемо пратити како "публика" доживљава оплемењена аутобуска стајалишта. - Изложба је део званичног програма Видовданских свечаности које трају у Крушевцу. Мој рад је био волонтерски, али је зато целу реализацију изложбе финансирао бивши градоначелник Братислав Гашић.

Пре него што се упустила у најновију авантуру осликавања, као рад по позиву, нацртала је мурал од чак 4,5 са 6 метара, који представља стари Крушевац између два светска рата. Рад је постао део сталне поставке Народног музеја и на њему су "освануле" познате личности рођене у овом крају - Радмила Савићевић, Чкаља, Ташко Начић, Ђуза Стојиљковић, Станислав Бинички, Милан Милутиновић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Награђени шминкер титулу посветио покојном оцу

- И ту сам посебну пажњу посветила деци, јер је мурал рађен на кашираном пак-папиру, уз помоћ угљена и оловке: када сасвим близу приђу зиду, деца могу да примете шрафуре које личе на њихове покушаје цртања, а када се удаље, виде јасно склопљену слику - каже нам Ћирићева.


ДЕЛА ПО ЦЕЛОМ ГРАДУ

АКАДЕМСКА сликарка Марија Ћирић израдила је на десетине мурала већих димензија у Крушевцу. Њена дела су на фасадама и у учионицама више школа, ученичког дома, Геронтолошког центра, а била је ментор ђацима кои су израђивали мурале у оквиру пројеката на више локација у граду, од школа до градилишта.