ПРИРОДА је ретко где била тако дарежљива као у Сијаринској Бањи. У долини окруженој планинама - недалеко од Медвеђе, на левој обали Бањске реке - каптирано је 18 извора термоминералне воде која се користу у здравствене сврхе, при чему два најудаљенија "зденца" раздваја само 800 метара.

И састав земљишта је утицао на специфичне карактеристике вода које помажу у лечењу најразличитијих болести, а посебна атракција је гејзир који је средином прошлог века настао сондирањем терена у потрази за пијаћом водом, када је потврђено то да се бања заправо налази изнад великог језере топле воде богате минералима...

И, тако, извори Јабланица и Здравље лече гастритис, Сузица инфекције ока, а Снежник бубреге и упале мокраћних путева. У блатном купатилу помоћ траже оболели од ишијаса, реуме и лумбага. Водом са Хисара лече анемију, а за Спас и Боровац домаћини кажу да су мало "озбиљније воде", па се користе искључивo под надзором лекара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сијаринска Бања: Судбоносно “да” под гејзером

Купање под гејзиром лечи кожна и неуролошка обољења, а овај водоскок на површину излази контролисано - да би се расхладио до температуре пријатне за бањање. Јер, иако извире са дубине од само девет метара, "избацује" чак 71 степен Целзијуса. Пет степени је топлија вода из најновијег извора за којим се трагало до дубине од 1.230 метара. Да није затворен како би се користио за загревање Специјалне болнице, са потенцијалом за топлификацију не само Сијаринске бање, већ и оближње Медвеђе, био би то гејзир висок чак 30 метара.

- Налазимо се на 450 метара надморске висине, па је ово и ваздушна бања окружена са 50 квадратних километара шума. У центру је масив од полудрагог камена оникса, а археолошка истраживања сведоче да је бања коришћена још у време Римљана - каже руководилац Туристичко-информативног центра Драган Денић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сијаринска Бања: Лековита вода привлачи госте

На изворишту воде Арагон, за два минута, може да се скува јаје, али се користи за инхалацију јер помаже оболелима од астме и бронхитиса.

ПРИРОДНА АТРАКЦИЈА

РАСТОЈАЊЕ између појединих извора је само десетак метара, па је невероватно да се ове воде потпуно разликују по саставу. У некима доминира сумпор, друге су киселе, а треће пребогате гвожђем... Између два светска рата је постојао само један бунар слатке воде.

А то да ово није само бања за лечење су први препознали богати лесковачки индустријалци, који су почетком прошлог века овде градили виле за одмор. Први туристички објекат је саграђен 1905, а имао је 24 лежаја и ресторан.


Драган Денић Фото И. Митић

СМЕШТАЈ

СИЈАРИНСКА бања данас - у Специјалној болици са одличним резултатима у постоперативним третманима кука, колена и кичме - има 267 лежајева, уз још око 650 кревета у приватном смештају. Током последњих неколико сезона, број туриста сваке године расте за десет одсто... Простор на врху масива од оникса је под заштитом државе, а ту се налази и православна црква која је подигнута на темељима старије богомоље из петог века.