КУМАНОВСКИ СПОРАЗУМ: Мистерија заувек остала у шатору

Ј. Стојковић

недеља, 09. 06. 2019. у 13:01

КУМАНОВСКИ СПОРАЗУМ: Мистерија заувек остала у шатору

Слетање авиона у време потписивања споразума Фото Ј. Стојковић

Пре 20 година, на аеродрому Аџи тепе на свега пар километара од Куманова потписан је „Кумановски споразум“
Куманово – Пре 20 година, на аеродрому Аџи тепе на свега пар километара од Куманова потписан је „Кумановски споразум“. Документ којим је окончано бомбардовање тадашње Југославије које је трајало 78 дана, иако је првобитно требало да буде потписан на Косову, потписан је 9. јуна у вечерњим сатима у шатору који је био разапет на писти македонског аеродрома. Двадесет година касније, то вече је за становнике Куманова и даље мистерија. Били су домаћини историјског догађаја без права и могућности да у њему учествују.

Споразум су у име СРЈ потписали генерал пуковник Војске Југославије Светозар Марјановић, у име Генералштаба Војске Југославије и генерал-потпуковник полиције Обрад Стевановић у име Министарства унутрашњих послова.Са друге стране у име међународних снага НАТО и КФОР споразум је потписао британски генерал-потпуковник Мајкл Џексон.

Те ноћи, мали спортски аеродром био је симбол краја рата у суседној земљи. За становнике пограничног македонског града Куманова, све што се дешавало пре и после парафирања војно – техничког споразуме спада у категорију строго чуване тајне.

Двадесет година касније, спортски аеродром Аџи тепе, окупан је сунцем док се заљубљеници у летење окупљају око летелица и спремају да искористе сунчани дан.

Аеродром место потписивања

Ретко ко од њих уопште зна зашто је ова локација била изабрана за место где ће се окончати Нато бмбардовање и одредити будућност наше земље. Док већина њих слеже раменима и присећа се како је све то била строго чувана тајна инструктор летења Драган Саздовски, сећа се како су тада морали да напусте аеродром и преселе се у Штип док је француска НАТО јединица користила аердром.


- Све је било ограђено бодљикавом жицом, нико није смео да приђе до аеродрома. Изграђена је писта коју и данас користимо, а о овде баш на овом месту постављен је тај чувени шатор где је потписан споразум – показује Саздовски на место где се пре 20 година потписао историјски документ.

Аеродром Аџи тепе

За становнике Куманова ништа се необично није догађало све је било под велом тајне. Многи имају рођаке у Југославији и сви су желели да се бомбардовање што пре заврши.

- Секретар у генерал штабу тада је био један мој пријатељ и био је тамо, али не на преговорима него у пратњи. Детаље не знам, сви смо се интересовали али ипак на тој пољани и у том шатору је све решено мимо македонске јавности – присећа се Спаска Младеновић професорка у пензији.

Драган Саздовски инструктор летења
Она додаје да је Куманово било уз Југославију и да су сви јако бринули, носили хуманитарну помоћ, давали крв. Каже да је чак и један њен бивши ученик изгубио ногу у бомбардовање код Врања јер је возио камион.

Из више извора нам је потврђено да су Македонци само пружили логистику, предпоставља се да је ово место изабрано као „географски идеална локација“ и процењено као безбедно за све потписнике споразума.


- Македонске службе имале су обавезу да дигну шатор, да обезбеде место и спроведу делегације. Безбедност је била на највишем степену. Нико није имао приступ тамо од наших људи – каже човек који је тада радио Службама безбедности.

Ретки се сећају да је ту потписан Кумановски споразум

Сузана Николић, новинарка из овог града, каже да је било немогуће извештавати те вечери, јер је било немогуће доћи до аеродрома.

- На крају је само одређеним страним новинарским екипама испред шатора прочитано оно што је договорено. Иако се дешавало у нашем крају било је немогуће извештавати због степена безбедности – присећа се новинарка Николић.
Спаска Младеновић

Занимљиво је да хиљаде туриста из наше земље током летње сезоне прође овим путем. Не постоји никакво обележје или табла која води до тог места.
Само ретки старији љубитељи спортског летења знају зашто на једном делу и даље стоје шипке на којима је био постављен шатор, једино што је након 20 година остало на месту потписивања Кумановског споразума. Две, већ пожутеле фотографије, на којима део делегације слеће на аеродром су једини „сувенир“ у аеро клубу који подсећа на тај 9.јун.

Сузана Николић

ТУГА И СРЕЋА

Споразумом је било предвиђено предвиђено да се снаге Војске Југославије у наредних 11 дана повуку са Косова и Метохије у централну Србију, а да на територију Косова и Метохије уђе 50.000 војника саверноаталнске алијансе у оквиру састава КФОР. У Приштини се славило те вечери у Куманову су се пратили телевизијски извештаји и многи наши саговорници кажу да много тога није било јасно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

koki

09.06.2019. 16:05

Тајна,тајна, тајна... А нико да помене, да је РАТ ЗАУСТАВИО Свети Праведни Јован Рус!!!! Кога интересује и ко верује лако ће то да сазна!? Никакав нато, американци или неко трећи није рат зауставио, већ залагање поменутог Светитеља за српски многострадални род и МИЛОСТ БОЖИЈА!!!

logika

09.06.2019. 17:17

Uz Ustav Srbije, Kumanovski sporazum je jedino dobro, koje čuva Kosovo unutar Srbije.

Србинољуб

09.06.2019. 18:56

На том пољу је одржана Кумановска битка којом смо ослободили Космет. Англоамери су желели да нас понизе управо на том месту. Догодине у Призрену.