НА око 300 метара од споменика на брду Врањевац, у атару села Кула, пронађени су остаци тела српских војника погинулих у борбама у октобру 1915. године. На остатке је 18. марта ове године случајно наишао мештанин Предраг Лукић док је из земље вадио младо стабло дивље јабуке. Он је о томе одмах обавестио Живислава Антонијевића, истраживача ратне прошлости Браничева и Стига, и Драгана Јацановића, археолога Народног музеја Пожаревац.

Прочитајте још: Сећања на 2.443 јунака из Жупе

- Изласком на лице места установили смо да се у ископу налази десетак људских костију. Каснијом експертизом нађених вилица утврђено је да се ради о особама старим од 20 до 25 година. Нађене су и четири чауре, као и део војничке копче и војничка секира. Кости су спаковане, враћене у земљу и затрпане, а предмети предати Народном музеју у Пожаревцу - каже Антонијевић, за "Новости".

Археолошком опсервацијом утврђено је да је реч о гробници војника погинулих у борбама вођеним у октобру 1915. године. Сматра се да су то српски војници, јер су аустроугарски сахрањени на посебном гробљу између Куле и Божевца, одакле су њихова тела после рата измештена.

Прочитајте још: КУЋА СРПСКОГ ХЕРОЈА ЧЕКА СПАС: Пропада дом Драгутина Матића - ока соколовог

- Извесно је да делови скелета потичу од лешева сакупљених на бојишту током асанације терена коју су обавиле немачка и аустроугарска војска. Постоји прича да су терен чистили старци и жене који нису избегли из села по повлачењу наше војске - сматра Антонијевић.

Остаци српских војника нађени су у северној хумци, а претпоставља се да у њеној близини, на 30 метара, постоји још једна. О открићу које указује на постојање масовне гробнице обавештени су председник општине Мало Црниће Горан Дачић и директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Дејан Радовановић.

Споменик на брду Врањевац откривен је 2015. , у част војника и цивила Браничевског округа настрадалих од 1912. до 1918. У близини споменика су очувани ровови српске топовске батерије, који су ограђени ужетом провученим кроз изливене топовске гранате. У хумкама које се налазе на око 300 метара од споменика сматра се да је покопано стотинак српских војника. У плану је да им се одржи опело, а хумке ограде и заштите.

ТРИ СКЕЛЕТА

- Ископавањем је нађено десетак људских костију: делови три различите доње вилице, две бутне кости, четири кости руку, један део карлице и неколико ситнијих фрагмената. Несумњиво је утврђено да се ради о три различита скелета - написао је у службеној белешци, након откривања остатака, археолог Драган Јацановић.

КЊИГА МРТВИХ

Заједно са Предрагом Мирковићем, Антонијевић је објавио четворотомну књигу "Српски ратни поменик", у којој су наведена имена настрадалих и околности под којима су окончали свој живот - у борби, заробљеништву, од тифуса или глади. Књига са 23.560 имена заливена је воском и узидана у споменик на Врањевцу.