ПРОГНОЗА АКЈУВЕДЕРА ЗА ЛЕТО: Балкану прете жестоке олује

Танјуг

среда, 05. 06. 2019. у 12:25

ПРОГНОЗА АКЈУВЕДЕРА ЗА ЛЕТО: Балкану прете жестоке олује

Depositphotos

Температуре више од 38 степени Целзијусових могу очекивати на потезу од северне Француске, Белгије, Холандије, према Пољској, Словачкој и Мађарској

Портал "Акјуведер" предвиђа да ће лето у Европи бити изразито топло и са опасним продорима жестоких олуја.

У свом извештају Акјуведер наводи да ће се подручје дуготрајне врућине протезати од Португалије и Шпаније до Пољске и Мађарске.

"Врућина ће бити дуготрајнија него прошлог лета кад су рекордне температуре измерене у деловима Португала, Белгије, Холандије, Немачке и Скандинавије, али су трајале, генерално, око недељу дана", навео је Ерик Лестер, један од Акјуведерових метеоролога.

Он је истакао да се температуре више од 38 степени Целзијусових могу очекивати на потезу од северне Француске, Белгије, Холандије, према Пољској, Словачкој и Мађарској, пренео је портал Експрес.хр.

Прочитајте још - РХМЗ: У Србији кишовито до 16. јуна

Метеоролог Тајлер Ројс изјавио је и то да би се температуре више од 40 степени Целзијусових могле очекивати у деловима источне и јужне Француске и то током и јула и августа, а да ће најгоре бити у Португалији и Шпанији, где је могуће да заређа неколико дана с температурама од 43 степена Целзијусових и више.

Ипак, врућине неће захватити комплетну Еуропу.

Једно од подручја које ће проћи боље него ранијих година биће Скандинавија и због нормалнијих температура и због нормалнијих количина падавина.

Прошлог лета тамо је пало мање од 50 одсто просека падавина, док ће ове то бити између 70 и 100 одсто, што значи да овог лета напокон не би требало бити ужасних наслова о пожарима унутар северног поларног круга.

Врућине не би требало да буду тако бруталне ни на Балкану, али уз, како наводе, врло гадну цену јер се на потезу од Грчке све до Србије и Румуније на северу, те Бугарске на истоку, предвиђају грмљавинске олује.

"Ове олује донеће бројне громове, поплаве и разорне ветрове са градом. Најснажније олује биће у стању да створе торнада", казао је Ројс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)