У свих 68 краљевачких месних заједница укупно је поплављено 500 стамбених, помоћних и других објеката, тешко је оштећено или уништено 16 мостова, двадесетак локаних путних праваца је у потпуном прекиду, а из поплављених домова спасилачке екипе евакуисале су 125 људи.

Прочитајте још: Потопљена села код Свилајнца, провала облака у Поморављу, одводи тесни за падавине (ФОТО/ВИДЕО)

Бујична Сирчанско-трговишка река је потпуно срушила мост на локалном путу према Сирчанској бањи, па је око стотину домаћинстава из тог дела села буквално одсечено од света.

- То нам је био једини пут којим се могло стићи до центра села. Направили смо импровизовани мост за пешаке, али то је само привремено решење. Проблем је што се бујица и даље иде према кућама. Страхујемо да их потпуно не однесе - причају мештани.

Прочитајте још: Вода се повлачи, евакуисано 297 особа; "Србјаводе" прогласиле ванредну одбрану од поплава

У овом делу Сирче, после земљотреса 2010, многе куће су тек недавно потпуно обновљене, а сада је мештане снашла нова невоља.

Прочитајте још: ВОДА НОСИ, ЉУДИ БЕЖЕ: Реке и потоци поплавили Драгачево, Краљево, Нови Пазар, Кнић, Трстеник

- Једва сам успео да обновим кућу, без помоћи државе или било кога другог, а ево, сада се плашим да ће бујица да направи огромну штету или да је потпуно прогута. Мука муку стиже, удара на сиротињу. А локална власт и даље инертно делује. Чекамо већ 36 сати да овде упути грађевинску механизацију како би се прокопали канали како би бујица отекла - каже Дејан Марић.

- Недавно сам реновирао кућу, а сада ми је бујица све уништила. Овако нешто се у Сирчи није догодило од 1970. године. Права катаклизма - додаје Срећко Мијаиловић.

Гробље у Адранима

У приградском насељу Грдица, с друге стране, више од 100 кућа је потпуно под водом. Као и 2014. године, поново се излио бујични поток Чађавац, правећи огромну штету на објектима, баштама, воћњацима и пластеницима.

У овом насељу затичемо и припаднике тима за спасавање на води из Зајечара који су дошли да помогну краљевачким колегама. Успешно су чамцима евакуисали две старије баке из поплављених домова.

- Боље је да буду код рођака, јер нико не зна ни како ће, а ни када ће све ово да се оконча - поручују њихове комшије.

У оближњим Адранима, нема струје, мештани се пијаћом водом снабдевају из цистерни, а поплављено је и локално гробље.

- Много је кише пало, али то није главни узрок што нас је бујица опустошила. Због немарности појединаца запушени су одводни канали, па вода није имала куда да оде - појашњава Миломир Левајац. - Башта ми је потпуно уништена, већину стоке сам успео да спасем и преместим на другу локацију, али су се две свиње удавиле.

Величковићи на спрату

Миленко Величковић из Адрана са супругом и троје деце спас од поплаве потражио је на спрату породичне куће. Иако у кући немају ни воду ни струју, не желе да буду евакуисани јер, како кажу, немају где да оду.

- Никог од блиских рођака немамо. Деца су мала и немамо где да одемо - каже Миленко. - Хитно нам је потребна пумпа. Скинем се до појаса и онда идем по храну и воду за децу. Хтели су да нас евакуишу до главног пута. Али где ћемо онда? Зато смо одлучили да останемо у кући.

ИБАР И МОРАВА

ВОДОСТАЈ Западне Мораве је знатно порастао, и ова река је поплавила више десетина хектара ораница изливајући се и на локалне путеве Адрани - Поповићи и Опланићи - Грдица. Уз мање изливање Ибар је у свом кориту и не угрожава бунаре Водовода у Жичком и Конаревском пољу.

НИКОЛА МАРКОВИЋ СПАСАО УЈАКУ КРАВЕ: БИЛО ЈЕ ЖЕСТОКО

Николa Марковић (35) из Краљева постао је јунак друштвених мрежа. Слика како кроз потопљено двориште спасава краву обишла је Србију. Никола је, на позив мајке, изашао с посла да помогне ујаку Зорану Милутиновићу у засеоку Шеовац:

- Било је жестоко, али смо успели да две краве, два телета и четири свиње извучемо из поплављеног имања. Мој ујак се бави пољопривредом и како је вода великом брзином надолазила отишао сам да му помогнем. Заједно смо успели да спречимо најгоре. Нисам се уплашио бујице, размишао сам само о томе да стоку пребацимо на безбедно. Вода је на ујаковом имању достигла висину од чак једног метра и причинила огромну штету на стамбеном и помоћним објектима. Ово ни најстарији мештани Шеовца и Адрана не памте.