НИСАМ могла да престанем да играм ка "крову света" од среће и шока када сам, као друга Српкиња и прва Јорданка и Арапкиња освојила Монт Еверест. Био је то највећи изазов и најлепши тренутак мог живота. Заувек ћу памтити 23. мај када сам у 10.15, у својој 28. години, развила српску и јорданску заставу на 8.848 метара, на Монт Евересту, највишем врху света.

Овим речима Долорес ел Шелех, ексклузивно за "Вечерње новости" из Јордана, описује тренутак остварења сна за који се напорно спремала и о коме је целог живота маштала. По оцу Јорданка, а по мајци Српкиња, Долорес је на "крову света" развила заставе обе земље. Пут није био ни кратак, ни лак:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Фото-модел у 52. години

- Очекивала сам да ће бити тешко, а закорачила сам у један сасвим другачији свет! Много стења, нимало пријатељски расположеног према крампонима, још више леда и вртоглавих стрмина... А онда, на врху, екстремна срећа, при силаску помешана са огромном тугом. Постала сам очевидац смрти! Аустријанац од 65 година, који је освојио Еверест, спуштао се у једном тренутку испред мене, а у другом се већ срушио и преминуо на моје очи. Преплавила ме је туга, мој силазак је потрајао много дуже него што сам очекивала. Падао је мрак. Како се све више смркавало, постајало ми је све јасније да је и мој живот у све већој опасности. Захваљујући Алексу Абрамову, водичу руске експедиције, нашла сам се у сигурним рукама и успела да стигнем жива до базног кампа Еверест. Захвална сам магичном Евересту, али и срећна што сам поново код куће.

Припреме за успон на највишу тачку планете за Долорес су биле напорне, озбиљне, посвећене и дуге. Припремала се, каже, од 2016. године. Небројене сате провела је радећи кардио и вежбе снаге са личним тренером. То је, ипак, био лакши део:

- Попела сам се претходно на Манасалу, на 8.156 метара, као и на Мера Пик на Хималајима, Елбрус, Килиманџаро, да не помињем зимски алпинизам у Алпима. На великим висинама сам користила шатор како бих припремила мишиће - прича саговорница.

Година у којој је Долорес ел Шелех освојила Еверест понела је неславни епитет најсмртоносније од 2015. године. Медији недељама брује о невиђеној гужви, која људе сатима држи на стрминама:

- Нисам искусила гужву јер сам се пела северном страном која подлеже већим рестрикцијама Тибета у односу на јужну. Та страна је, нажалост, постала сувише комерцијална и под хитно би требало и ту увести рестрикције.


Маркетиншки стручњак из Дубаија Долорес ел Шелех, упркос изузетној способности, упорности и љубави према природи, свесна је да без финансијске помоћи у овом врло скупом походу, не би могла да успе. За успон на Монт Еверест, када се урачунају дозволе, водичи, опрема, пратећи трошкови... потребно је, каже Долорес, 65.000 долара:

УЗОР ЂОКОВИЋ ДОЛОРЕС каже да је, пошто јој је мајка Српкиња, често долазила у Ниш и Београд. - Говорим српски, познајем неке српске спортисте. Једном сам срела Новака Ђоковића у теретани у коју сам одлазила. Он је за мене велики узор и пример истрајности и скромности - каже Долорес.

- Подржао ме је "Одрживи град, Дубаи" који дели исте вредности. Не могу наћи речи захвалности за инжењера Фариса Саида и његову великодушну подршку женама и младима у остварењу племенитих циљева. Мојим успонима ширим поруке Уједињених нација о развоју, клими, једнакости полова, одрживим градовима и заједницама. Речју, идеју позитивног односа према нашем окружењу - закључује Долорес ел Шелех.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Завичај не заборавља кнегињу

ДРАГАНА МИ ЈЕ БИЛА ПОДРШКА

ДОЛОРЕС се, каже, није састала са Драганом Рајбловић, првом Српкињом која је освојила Монт Еверест, али ове две храбре жене ипак су у блиском контакту:

- Много разговарам са Драганом и она ми је била истинска подршка од тренутка када сам је упознала путем "Фејсбука". Мислим да моје искуство на Евересту не би било исто да ми није до детаља описала тај успон. Бескрајно сам јој захвална. Она је била и та која је објавила да је српска застава поново на Евересту. Надам се да ћу имати прилику да ускоро поделим овај успех са Министарством спорта Србије, можда и са председником Вучићем, као и са народом у Србији!