Белоглави суп Добрила поново лети над Увцем

Тањуг

26. 05. 2019. у 21:10

Белоглави суп Добрила поново лети над Увцем

Фото Танјуг

Пуштена у суботу око 13 сати, а да се након почетне збуњености, подигла на 2.000 метара надморске висине и летела брзином од 54 километара на час.
Женка белоглавог супа Добрила, која се прошлог пролећа излегла на литицима Увца и послеђих више од месец дана била у воалијери у том природном станишту након што је авионом из Турске враћена у Србију, пуштена је на слободу у своје матично јато на Увцу, кажу у Фондацији за заштиту птица грабљивица.

Секретар Фондације Вук Попић рекао је Тањугу да је Добрила, која је име добила по свом питомом карактеру, пуштена у суботу око 13 сати, а да се након почетне збуњености, подигла на 2.000 метара надморске висине и летела брзином од 54 километара на час.

"Око месец дана је била у воалијери на Увцу, сачекали смо одобрење Завода за заштиту природе и онда је пуштена у близини хранилишта на Увцу", рекао је Попић.

Пре пуштања, каже, на Добрилу су постављени сателитски одашиљачи тако да се њено кретање може пратити.

Објаснио је да се помоћу тог одашиљачива може пратити висина, брзина, температура и стање батерије.

"У питању је одашиљач на соларно пуњење, можемо да приметимо да се помера, Добрила може да га прекрије перјем и зато се некад мало слабије пуни. Данас је лепо летела, у близини је хранилишта и даље се оријентише и прилагођава", испричао је Попић.

Уз Добрилу, каже Попић, прати се кретање још два белоглава супа помоћу сателитских одашиљача.

Навео је да су јучерашњем полетању Добриле присуствовали представници Завода за заштиту природе, Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић", као и представници Амбасаде Турске и компаније Туркиш ерлајн, који су финансирали транспорт Добриле из Турске.

Крајем децембра прошле године Добрила је залутала на југ Турске, а 12. априла вратила се у Србију авионом.

По слетању на београдски аеродром "Никола Тесла" превезена је на Увац и смештена у воалијеру где се прилагођавала и навикавала да се поново сама храни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Si-objektivno

27.05.2019. 07:02

Nije Dobrila zalutala već pobegla iz ove zemlje kao što to čine i svi,ili gotovo svi mladi.

Snežana Mutavdźic

27.05.2019. 09:25

Ovo su prave vesti! Dobrila je lutka jedna, ulepšala mi je dan!