Ризница у Кикинди: Путири и иконе уз књиге исповеђених

Р. ШЕГРТ

субота, 25. 05. 2019. у 17:17

Ризница у Кикинди: Путири и иконе уз књиге исповеђених

Марко Марковљев, аутор изложбе

Благо из ризнице Цркве Светог Николаја у Кикинди први пут представљено јавности поводом 250 година од изградње храма. Неки експонати су коришћени током богослужења, али сви предмети имају велику вредност

Старе и вредне иконе, слике, књиге, портрети, путири, јеванђеља, заставе и други предмети из ризнице Цркве Светог оца Николаја у Кикинди, први пут представљени су широј јавности на изложби, која је постављена поводом 250 година од изградње тог храма. Ово је уједно био и део обележавања црквене, али и славе града Кикинде, летњег Светог Николе.

- До сада су се ови предмети налазили у цркви, Парохијском дому или у манастиру Свете Тројице. Све изложено има велику вредност, предмети су јединствени, уникатни, неки су коришћени током богослужења, док су други само чувани. Најзанимљивија су три окована јеванђеља, од којих је најстарије оно из 1833. године. Два су из трговине Николе Ивковића из Новог Сада, а једно је дар Ђурице Варађанина, који га је 1935. године поклонио за здравље сина Радише. Вредно је и Житије Господње из манастира Свете Тројице, донето из Грчке и старо 140 година - објашњава Марко Марковљев, аутор изложбе и уредник програма у Културном центру "Кикинда" где је изложба постављена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗАБОРАВЉЕНИ ХЕРОЈ ВЛАДИМИР ФИЈАТ: Солунац оставио богат легат, а ни гроб му се не зна

Приказане су и књиге које је накада давно водила црква и оне су посебни сведоци значајне улоге цркве у времену када је живот функционисао знатно другачије. То су књига умрлих од 1840. до 1842. године, затим књига рачуна из 1841. и 1842, и протокол исповеђених од 1818. до 1824. године.

- Књиге рачуна ни историчари нису до сада видели а ни обрађивали. У њима је вођена црквена каса и на крају сваке године записник су потписивали градоначелник, председник и сви чланови Црквеног одбора. Тачно је евидентирано колико је ко донирао новца, златника или сребрењака. Строго се водило рачуна о свакој пари. Протокол исповеђених вођен је уместо књиге крштених. Записивано је из које су породице они који су се исповедали и тачно се види када се ко из породице исповедао - описује Марковљев.

Велики крст и путир

Део изложбе сведочи и о улози Друштва за неговање музике "Гусле" које је основано пре 143 године и до сада има велики значај у животу града. Изложена је застава из 1930. коју је кум црквене славе поклонио певачком друштву. Приказан је и пано са члановима тог друштва из 1930. године, на дан када је друштво славило пола века од оснивања.

- Све изложено су дарови појединаца цркви. Кикинђани су током два и по века својој цркви поклањали разне предмете разним поводима. Тако је на сребрном путиру из манастира Свете Тројице угравирано да је то децембра 1931. године, "За спас душе и вечни покој рабе Божије Јулије, која је живела од 1861. до 1931. године, поклонио њен супруг, др Иван Веселиновић, са децом" - преноси Марковљев.

Православна Црква Светог оца Николаја доминира у центру Кикинди, а подигнута је 1769. године, на месту старе цркве плетаре.

ПОРТРЕТИ

Међу изложеним сликама су и портрети епископа Георгија Летића и Меланије Гаичић, највеће ктиторке СПЦ у Кикинди, добротворке која је изградила манастир Свете Тројице. Вредно је и уље на платну "Свети Никола стишава буру".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Крушевљанин запросио девојку, прстен сакрио међу експонатима!

ДРУГАЧИЈИ АМБИЈЕНТ

ЦРКВЕНИ предмети и реликвије, који имају религијску, али и уметничку вредност, први пут су изнети из храма захваљујући разумевању старешине, јереја Николе Мишковића. Он оцењује да је изложба "Ризница Српске православне цркве у Кикинди" веома значајна.

- Ово је прилика да суграђани који не долазе често у нашу цркву, ове предмете виде у потпуно другачијем амбијенту - наводи јереј Мишковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације