Већем делу Европе овог лета прете опасни топлотни таласи, док југоисточну Европу и Балкан очекују јаке олује, објавио је метеоролошки сервис AccuWeather у својој великој прогнози за надолазеће лето за "стари континент".

"Дугорочна раздобља суше пољопривредницима ће узроковати проблеме, а сушно време се очекује широм континента", пише AccuWeather у својој прогнози.

Док ће већи део Европе бити под ударом сушног времена и опасних топлотних таласа, већем делу Балкана прете учестале јаке грмљавинске олује. То нарочито важи за подручје Далмације, али и јужне делове копнене Хрватске, преноси Index.hr.

Прочитајте још:ГРАД "УБИО" И РАКЕТЕ И ВОЋЊАКЕ: На многим стаблима није остао ниједан плод (ФОТО)

"Иако делови Балкана неће бити имуни на топлотне таласе, екстремна врућина биће ограничена", пише AccuWeather.

Опасне олује прете подручју од Грчке до Србије, Румуније и Бугарске, али и деловима Јадрана.

"Ове олује ће донети велик број муња, бујичне поплаве, као и орканске ветрове и град", упозоравају метеоролози и додају да би најјаче олује могле довести и до стварања торнада.
Овакве јаке олује очекују се највише током послеподневних и вечерњих сати. "Највећу опасност донеће оркански ветрови, град и бујичне поплаве", закључује се у прогнози за Балкан.

Лето ће у Европи свакако обележити дуготрајни топлотни таласи који ће захватити подручја од Португала и Шпаније па све до Пољске и Мађарске. Врућине ће почети већ у јуну у Шпанији и Португалу, а касније ће се ширити на север и исток континента.

Врућине ће бити дуготрајније него прошлог лета, када су у деловима Португала, Белгије, Холандије, Немачке и Скандинавије забележене рекордне температуре, али су углавном трајале само недељу дана.

Прочитајте још:НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Ноћас испаљено 829 ракета са осам радарских центара, забележено 15.000 удара муња

Чак и када најинтензивнији врели таласи попусте, уследиће само кратко раздобље просечних температура пре него што се поновно попну на опасне нивое.

Температуре веће од 38 степени очекују се од северне Француске, Белгије и Холандије па све до Пољске, Словачке и Мађарске.

"Температуре ће у деловима јужне и источне Француске од јуна до почетка августа ићи преко 40 степени Целзијуса", изјавио је метеоролог Тилуер Ројс.

Делове Шпаније и Португала очекују врели таласи који ће трајати данима, а температуре ће бити више од 43 степена. Уз то, ноћи ће бити врло топле па становници освежење неће осетити ни тада.
Интензивни топлотни таласи и дуга раздобља сувог времена током лета донеће и велику опасност од пожара у већем делу западне и средње Европе.

Подручја с највећим ризиком биће она од северног Португала до северне Шпаније и од Алпа до Немачке и Чешке.

Влажна зима и пролеће у већем делу западне и средње Европе резултираће бујнијом вегетацијом него претходних година. Међутим, како ће суво време превладавати почетком љета, тако ће и опасност од пожара бити још већа.

Сушна раздобља доминираће већим делом лета широм Ирске, јужних делова Уједињеног Краљевства и северне Француске.

Температуре ће генерално бити око или изнад просека од јуна до августа. Биће могући кратки топлотни таласи, али неће трајати дуже од три-четири дана.

"Током ових врућих раздобља температуре могу достићи 32 степена Целзијуса", прогнозира AccuWeather.