ПОТПУКОВНИК ЗА “НОВОСТИ” О ОБАРАЊУ Ф-117: „Невидљивог“ видели, па разнели!

Драган ВУЈИЧИЋ

понедељак, 20. 05. 2019. у 21:02

ПОТПУКОВНИК ЗА “НОВОСТИ” О ОБАРАЊУ Ф-117: „Невидљивог“ видели, па разнели!
Потпуковник Ђорђе Аничић, за "Новости", открива како је изнад Србије, 20. маја 1999. године разбијен мит о америчком тзв. стелт програму

АМЕРИЧКИ стратешки бомбардер Б-2, понос америчке авијације, погођен је 20. маја 1999. године, тачно у 00.11 са две ракете ПВО система "нева". Иста посада Трећег дивизиона 250. бригаде ПВО ВЈ која је оборила Ф-117, крајем марта, (само без Золтана Данија), срушила је и Б-2, дејствујући са положаја у Бечмену. Авион "Дух Мисурија" после поготка узео је курс 270 ка Тузли и чуло се како тражи дозволу за искакање. Посада није добила дозволу да напусти летелицу и срушили су се у Спачванским шумама крај Жупање.

Ове детаље обарања Б-2, за "Новости", открива потпуковник Ђорђе Аничић, човек који је током агресије лансирао пројектиле и на Ф-117 и на Б-2.

Аничић казује да су рушењу свог најскупљег авиона озбиљно припомогли Американци. Они су тог дана покушали да преговорима о примирју придодају "аргумент силе". Тог дана у Београду је био Виктор Чернормирдин и није требало да буде НАТО дејстава. Утврђивали су се услови примирја, а руски посредник је пре поноћи изненада одлетео са аеродрома у Сурчину. Како је његов авион напустио небо Србије, уследио је никад жешћи налет НАТО-а!

- Дивизион није био спреман да дејствује по добијању узбуне и то је преварило НАТО тактичаре - објашњава Аничић. - Први велики талас НАТО ловаца које је требало да лоцирају нашу ПВО, прошао је изнад нас, а да нисмо ни упалили радаре. Такође, прошао је и други огромни талас бомбардера који је такође требало и да послужи као мамац за нашу ракетну одбрану. Ми смо постали оперативни тек када су "невидљиви", "стуб 1" и "стуб 2" ушли у домет. Одабрао сам циљ на радару практично изнад наших глава и лансирали смо две ракете. Циљ се разлио на радару што је био знак да су растурени. Појавила се буктиња у ваздуху.

Прочитајте још - Ноћ када је у Буђановцима пао "ноћни соко"

Тада је настао хаос над небом изнад Срема. Наш саговорник се сећа како су НАТО авиони после поготка Б-2 упалили сва светла у лету, што је стандардна процедура НАТО када пилоти покушавају да помогну посади у невољи. За то време наши ракеташи су лансирали пројектиле под великим углом, а у међувремену им је попустила лансирна рампа. Једна ракета је спала, срећом без експлозије. Били су заробљени на положају на депонији ђубрета у Бечмену немајући куд да беже док су се јата авиона надвијала над њима.

Потпуковник Ђорђе Аничић (лево) и Петар Недељковић на месту лансирања ракете


- Исте ноћи смо знали шта смо погодили, а вест нам је на положај донео генерал Бане Петровић - наставља потпуковник Аничић. - Први амерички војни изасланик, који је после 5. октобра дошао у Београд у Управу Артиљеријско-ракетних јединица ПВО, 2001. године, донео је писмо са девет питања од којих су се три односила на околности под којима смо оборили Ф-117, а четири о рушењу Б-2. Интересовало их је како смо препознавали авион при прелету, како смо их осмотрили и да ли смо на терену користили визуелне осматраче. Даље, како су авиони праћени и да ли је посада "неве" могла да идентификује тип авиона.

Американци никада нису потврдили, али ни демантовали губитак Б-2 који је носио име "Дух Мисурија". Били су свесни да је остало довољно трагова ваздушног боја од 20. маја.

Посада Трећег дивизиона 250. бригаде ПВО ВЈ која је оборила и Ф-117


- Преко приватних веза сам сазнао да су "стуб 1" и "стуб 2" долетели из Новог Мексика и да су пре окршаја истоварили 35 тона бомби око Београда - наставља Аничић. - После те 47. мисије више „невидљиви“ нису летели. Потпуковник Стивен Ли Бешен, заменик команданта 509. америчког "винга", којем је припадао авион у интервјуу за тамошњу ваздухопловну штампу после рата, потврдио је да је Б-2 повучен из борбених дејстава 21. маја 1999. Исто то је написано и у књизи Б-2 Spirit units in Combat Томаса Витингтина на страници 43.

Авион Б-2, "Дух Мисурија", васкрснуо је у Другој ваздушној кампањи на Ирак 2003. и тада је (не)намерно сликан за глобалне ТВ мреже. Авион под овим именом из Базе Витман у међувремену постао је "манекен" америчких ваздушних операција. Сликан је и 2017. и то у ваздуху како избацује у Авганистану "мајку свих бомби" - пројектил од 13 тона.

ИСТИНА И НА ЕНГЛЕСКОМ

- КЊИГА на енглеском језику "Нева против стелта" појавила се у Канади 24. марта ове године, на годишњицу бомбардовања наше земље, јер сам ја тако инсистирао - открива Ђорђе Аничић који је коаутор овог издања. - Први аутор је канадски војни стручњак нашег порекла Мајк Михајловић са службом у Онтарију. Интересантно је да је књига написана на његов предлог. Закључак аутора је да је "нева" убила стелт технологију.

РИМЕЈК И ФС 555

ПРАКСУ америчке војске да не приказује своје губитке наводи и кустос Музеја ваздухопловства у Београду Петар Недељковић. Он објашњава да Американци користе више стратегија у оваквим случајевима, па се тако догодило да се на ваздухопловној изложби СИАД 2010 у Братислави појави ловац Ф-16 са ознаком ФС 555 на репу. У том авиону 2. маја над Цером, оборен је Дејвид Голдфејн, актуелни командант авијације САД.

- Када сам питао пилота који је позирао испред летелице, да ли су то направили "римејк" Ф-16, објашњавајући да је прави авион код мене у Музеју, човек се постидео - вели кустос Недељковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Janko

20.05.2019. 21:18

Nista ti nisi pogodio! Ne predstavljaj se lazno i ne brukaj jedinicu i sve nas! Uporno se trpas tamo gde ti nije mesto! .... Ziveo 3.puk 250. ali ti si njihova bruka!

Александар

20.05.2019. 21:38

@Janko - Золтане!? Јеси ли то Ти?! Како Ти је другар амер који је убијао децу по Србији?!

Mozda Veruju U Deda Mraza

20.05.2019. 21:20

Mala država, al veliko srce. No srce nekad manjka kada bi se samo vise pricalo o podvizima i desavanjima 99... To ovaj narod zaslužuje.........

Miki-Zg

20.05.2019. 21:25

Sledeće godine kada država Srbija izlazi na svoju granicu ,priznatu u UN ,nadam se da neće trebati obarati Nato eskadrile ?

Bonaparta

20.05.2019. 21:25

Bravo za ove momke. Na zalost i sramotu ovog naroda po dolasku žute kuge i Šutanovca za ministra oni su odmah penzinisani svi do jednog. Umesto počasti dobili su bedne penzije. Sram bilo DS i Šutanovca. Ovakvim ljudima bi se svaka vojska ponosila. Bitno je da im je ministar na sreću bivši završio CIA školu. Za koga radi? Mislite o tome. Sa tim kursom se hvale svi DS prvaci. Čega se pametan stidi ....

Gile

22.05.2019. 13:15

Imamo dokumente o oborenim 362 letelice, tacno mesto i vreme nisu samo 2 aviona oborena....