СТУДЕНТ математике и познати србачки каратиста, Гојко Басурић (25), и његов пријатељ, педагог без запослења Младен Мачинковић (30), вратили су се из Црне Горе, препуни утисака и духовно испуњени после прошлонедељног празника Светог Василија Острошког. Посебно су поносни на остварење свог великог подвига - пешице су превалили 470 километара од свог Српца до Острога, великог духовног светилишта.

- Набијени физичком кондицијом, вољом и жељом да пешке стигнемо до чудотворног светилишта, нисмо ни тренутка сумњали да ћемо у томе успети. За 14 дана препешачили смо 470 километара или у просеку 33 километра на дан и у манастир стигли уочи празника Свети Василије Острошки, где смо се помолили и захвалили Богу што смо оволики пут прошли без проблема. Спавали смо на отвореном, а пут од доњег до горњег манастира прешли смо боси и на циљу дочекани аплаузом великог броја верника - преноси импресије Гојко Басурић.

Гојко се годинама бави карате спортом, а као велики поштовалац православне вере, три пута заредом је пливајући на Богојављење у леденој Сави код Српца освојио часни крст и дукат.

Прочитајте још: Осам дана пешачења до Острога

Ходочашћем до манастира Острог одушевљен је и Младен Мачинковић.

- У насељима кроз које смо пролазили налазили смо приватни смештај код пријатеља и познаника где смо спавали и мало се окрепили. Посебно се захваљујемо породицама Јеринић и Дамјановић из Станара које су нам помогле да превазиђемо неке проблеме. Последњег дана путовања од Никшића до Острога пешачили смо са групом ходочасника са Сокоца, а за све нас освежење су припремили чланови никшићке НВО "Пандурица" на чему смо им захвални - каже Младен, који је завршио педагогију на Педагошком факултету у Бањалуци и како нема посла, подигао је пластеник на породичном имању и кренуо са производњом поврћа уз подршку Швајцарског програма за самозапошљавање.