ШВАЈЦАРСКА организација WОРЛД.МИНДС која сваке године у децембру на конференцији окупља водеће светске научнике, иноваторе, бизнис лидере и уметнике, решила је да први пут напусти границе своје земље и баш у Србији организује један такав симпозијум, који ће се одржати 23. маја у Народном позоришту у Београду.

WОРЛД.МИНДС заједницу чине више од хиљаду високорангираних појединаца, међу којима су нобеловци, државници, професори универзитета, амбасадори и писци који су дали значајан допринос науци, уметности и бизнису. Београд ће на овај начин постати светски центар за размену престижних иновативних решења у области роботике, астрофизике, медицине, молекуларне биологије, психологије, маркетинга, уметности и спорта.

Посебан акценат на скупу биће на младим истраживачима, студентима на докторским и постдокторским студијама из Србије и региона. Нашу земљу ове године представљаће БиоСенсе институт, научно-истраживачки институт који се бави развојем, увођењем и промоцијом напредних ИКТ решења у пољопривреди, 3Латерал - водећи произвођач дигиталне хумане технологије и креативног садржаја и Теслаграм, технологија која се развија на Институту за физику и представља најбољи систем заштите од фалсификовања.

- Теслаграм је врло интересантна технологија која од љуспица са крила лептира прави сигурносне елементе и на тај начин омогућава како да се ти елементи прочитају, идентификују и закаче на различите врсте предмета, попут докумената, кредитних картица, сатова, гардеробе и тако их заштите од фалсификовања - прича, за "Новости", Марија Митровић Данилов са Института за физику. - Симпозијум нам је одлична прилика да Теслаграм представимо нашим колегама из земље и иностранства, људима из пословног света, као и уметницима.

Зашто су баш Србију изабрали да буде домаћин овог престижног симпозијума, наша саговорница види у потенцијалу српских института и компанија.

Прочитајте још: Српски научници први пут на конференцији Wорлд Миндс у Цириху

На конференцији у децембру учествовало је више од 30 представника из Србије, а прилику да буду међу 11 одабраних говорника имала су два наша стручњака, проф. Мирослав Ђорђевић, професор урологије и хирургије на Медицинском факултету у Београду, и Владимир Мастиловић, оснивач компаније 3Латерал, која развија напредне технологије које су основа будућих форми дигиталних медија.

ОСНИВАЧ

БИЛО ми је велико задовољство када сам добио позив да дођемо у Србију, која ће имати прилику да нам буде домаћин. Ово је одлична шанса да српски научници и други мислиоци пренесу своје знање, искуство и идеје за нову будућност, како би се са њиховим достигнућима упознао шири круг људи из међународне заједнице - каже Ролф Добели, оснивач организације WОРЛД.МИНДС.