"Ноћ музеја", која је одржана у суботу од 16 часова до поноћи, пробудила је публику широм Србије у преко 40 градова, на 155 локација са 225 различитих дешавања, доказујући из године у годину да за узбудљиве приче из културе, уметности, историје и науке влада велико интересовање.

Инспирисани овогодишњом темом „Слобода“, музеји, галерије и бројне установе културе у целој земљи, преко 60 локација широм Београда отворило је своја врата верној, али и новој публици свих узраста.

На хиљаде посетилаца “Ноћи музеја” у Београду истражило је свет невероватних огледала изложених у Етнографском музеју, откривајући занимљиве приче ових предмета, али и њихову важну улогу у народним обичајима, веровањима и свакодневном животу.

Шаренило хипи покрета, али и важне друштвене, прилично револуционарне поруке које се иза тога крију, заинтригирале су посетиоце Галерије УЛУС где је отворена изложба „Вудсток - последња утопија“.

Најинтригантнија поставка овогодишње “Ноћи музеја”, изложба Управе царине Републике Србије о неочекиваним стварима које путници покушавају да прокријумчаре преко границе, уједно је била и једна од најпосећенијих.

Фасцинантним позоришним перформансом „The Box 2.1“, који спаја научне трикове, ласерске и светлосне ефекте, Његошеве поруке и плесне покрете, редитељ Никола Завишић и Радио.Ница одушевили су посетиоце Павиљона „Цвијета Зузорић“.

Велико интересовање владало је за вођене туре кроз Бајракли џамију и синагогу „Сукат Шалом“.

Прочитајте још - Од Павића до шверцоване робе у "Ноћи музеја" (ФОТО)

Педагошки музеј привукао је армију најмлађих посетилаца, док су целе вечери знатижељни посетиоци стрпљиво чекали у ред да завире у фасцинантну Палату Србија.

Народни музеј Шабац повео је своје посетиоце на путовање кроз време уз невероватне љубавне приче из прошлости, као и једну спремну за будућност.

Фото Танјуг

Изложба „Како смо се волели“, уз сталну поставку која је овом приликом представљена, привукла је више од 1.500 одушевљених посетилаца.


Велики број Нишлија у “Ноћи музеја” посетио је Универзитетску библиотеку „Никола Тесла“ у којој је отворена изложба „Крила Вилинграда“.

Пратећи развој ваздухопловства у том граду током протеклог века, посетиоци су одушевљено истраживали падобранску опрему, макете авиона, артефакте ваздухопловне команде, али и предмете из приватних колекција.

У Сомбору више од 500 посетилаца забележила је изложба радова чувеног француског импресионисте Анрија де Тулуз-Лотрека у Културном центру „Лаза Костић“.


И изложба „Миленина дворска визура“ привукла је више од 500 посетилаца у Галерију Милене Павловић Барили у Пожаревцу, а неке од карикатура славне уметнице овом приликом су први пут приказане у јавности.

Фасцинантном причом о необичном новчићу, разгледници, једном Хадријану и понизној Софији Народни музеј Велико Градиште показао је да посетиоци “Ноћи музеја” умеју да препознају и награде занимљиве и иновативне музејске праксе.

“Ноћ музеја” представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд.