Председник Србије Александар Вучић обишао је данас на Коридору 10 у Грделичкој клисури брдо Момин камен и честитао представницима извођача радова и алпинистима, који су радили на савладавању те косине изнад аутопута, поручивши да ће и њихова деца бити поносна на њихов градитељски подухват.

Момин камен, познат по истоменом каменолому, била је једна од најзахтевнијих тачака на траси аутопута у Грделичкој клисури и јужном краку Коридора 10, а Вучић је рекао:

"Ви сте се овде пентрали. Ово су најхрабији момци који су се пели уз ову чуку, то је херојско дело. Треба да будете поносни на оно што сте урадили", поручио је Вучић.

У разговору их је питао да ли је било тешко и приметио да су то "момци који су увек спремни и јаки".

"Грађевински алпинисти" су захвалили председнику на тим речима, након чега је Вучић приметио да су они издржали и снег и кишу и друге неповољне временске услове, али да су и даље њихове "очи топле, сретне и задовоље".

Министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у обраћању радницима је рекла да Србија са новог аутопута у Грделици шаље поруку да жели да се повезује, да се развија, буде модерна.

"Србија то може и хоће, а овај пут је поцетак онога сто ћемо у будућности урадити", рекла је Михајловић.

Вучић са алпинистима, фото И.Митић


Она је истакла да је то највеличанственији део Коридора, али и један од најзахтевнијих и да је било тешко "укротити" Момин камен и да је било посла и за алпинисте.

Михајловић је додала и да није чудно што се ово место назива "долина зла" или "балканскла лепотица".

Подсетила је да је у изградњу на тој деоници било утрошено више од 100 тона екплозива, а да је 650 кубика камена уклоњено.

Да би дочарала колика је то количина, министарка је рекла да би то били камиони од Хоргоса до Пресева.

То је камен корисцен у Грделици, али није Момин камен само број. То је и легенда и историја, нема војске која није овде просла, напоменула је министарка.


Она је навела да је постојала и статуа девојке Моме која је због несрећне љубави оконцала зивот, а да се камен са овог места налази и на Зејтинлику.

Пут је рађен и ноћу, каже министарка, а председник је био уз министарство и извођаче у свим критичним тренуцима.

"Са председником смо договарали и разговарали о свим проблермима", рекла је и захвалила и Влади Србије која је увек оперативно стала уз Министарство саобраћаја да бисмо ми овде могли да стојимо поносно и имамо најлепси ауто пут у Европи.