Какве приче крије београдска синагога, како изгледа једно рамазанско вече у џамији, шта су јели, читали и како су лечени пацијенти Дома за с'ума сишавше, шта се све налази иза врата шест соба некадашњег СИВ-а, данас Палате Србија, али и шта све то цариници проналазе у термосу за кафу, обући, резервим точковима или доњем вешу путника пробудили су највеће интересовање Београђана који су одлучили да суботу проведу обилазећи музеје, галерије и друга здања.

Сунчано поподне и отворена врата здања на више од 60 локација у српској престоници, посебно она која иначе немају прилику да виде, подстакли су становнике Београда да крену у авантуру откривања нових и неиспричаних прича окупљених под слоганом "Слобода".

Најорнији били су најмлађи па је њима било посвећено и отварање 16. "Ноћи музеја" испред Уметничког павиљона "Свијета Зузорић", уз дечји ДФ Хор.

Граја, трчање, осмеси, шарени балони и весела музика испунили су Београдску тврђаву, а малишани су са родитељима, опремљени програмом "Ноћи музеја", соковима, сендвичима и грицкалима, наставили туру ка Педагошком музеју и Музеју науке и технике.

Педагошки музеј и Музеј науке и технике са сталним, али и специјално припремљеним поставкама, били су право место за забаву и едукацију и млађе и оне мало старије деце.

Ученици Музичке школе "Др Војислав Вучковић" свирали су у дворишту Педагошког музеја, писци за децу разговарали су са својим читаоцима, а најмлађи могли су да виде како је изгледао буквар за први разред 1946. године, ко су били пионири, чују њихову заклетву, са чуђењем су слушали родитеље како објашњавају да се некада писало пером и сликали се у импровизованој учионици из 1880. године.

Ипак веће интересовање од лекција из историје привукла је будућност и примери робота.

Врло живо било је и у ГСП-у где су малишани завирили у старе трамваје, а посебно у Музеју науке и технике.

"Не знам одакле да почнем", била је прва реакција појединих када су крочили међу екпонате сталне поставке Музеја.

"Највише ми се допадају оргуље и макете бродова", рекла је Маша Николић (9) и додала да је први пут у музеју и једва чека да обиђе и Природњачки. "Баш ми се допада овде, има разних занимљивих ствари, толико је занимљиво да не могу да престанем да гледам", надовезује се осмогодишња Лана Николић, док су деветогодишњу Тамару Николић фасцинирали бродови, као и Сергеја Новаковића (11) уз жељу да обиђе и Музеј аутомобила и Природњачки.

"Највише ми се допала макета фабрике и макета градског осветљења. Био сам два пута овде и много ми се свидело. Не знам где је оно за хипнозу,али свиђају ми се и штампачи", утисци су Душана Милошевића (9), док је једанаестогодишња Катарина Ерац своју туру у "Ноћи музеју" почела од стадиона "Ратко Митић" као навијач Црвене звезде.

Велико интересовање као и сваке године привукла су она здања у која се не може ући сваког дана као што је Палата Србија или она која људи немају обичај да посећују попут џамије и синагоге испред којих су били редови грађана знатижељних да се упознају са обичајима припадника друге вероисповести.

Очекивано велику знатижељу је привукла поставка Управе царине у УК Стари град.

Прочитајте још - НОЋ МУЗЕЈА: Синагога, џамија, надбискупија - сведоци историје (ФОТО)

Сатови у тостеру, 120.000 евра у термосу за кафу, егзотични напитак са заштићеним врстама змија и шкорпија, младунче тарантуле у поштанској пошиљци, кокаин у патикама, марихуана у резервном точку, четки за косу, само су неки од проблема са којима се цариници сусрећу, што су поделила вечерас са посетиоцима "Ноћи музеја".

Људи су са бебама у колицима и псима на повоцу долазили су и завиривали у Установу културе Стари град привучени причама цариника, али и фотографијама старог Београда, госпође су правиле селфије испред огледала на поставци у Етнографском музеју, где су захваљујући управо огледалима сви заинтересовани могли да виде како би им стајале капе и мараме, саставни део ношње становника Бачке, Далмације, Задра, Шумадије, Косова и Метохије...

Етнографски музеј у Београду, фото П. Митић


Мали наговештај како ће изгледати будући Музеј психијатрије стекли су посетиоци Докторове куле, која традиционално сваке године привлачи пажњу Београђана и туриста, а Народна библиотека је одлучила да баш у "Ноћи музеја" отвори изложбу "Чудесна судбина једне књиге или простори Хазарског речника" којом се обележава 90 година од рођења Милорада Павића и 35 година од настанка његовог “Хазарског речника”.

А они који су се затекли на Новом гробљу у тренутку када је у суботу увече почео пљусак са грмљавином, добили су још ефектнији доживљај склонивши се у костурницу након обиласка овог музеја на отвореном.

Вудсток, фото П.Митић

"ОДБРАНА78", ВОЈНИ МУЗЕЈ И ДОМ ВОЈСКЕ У НОЋИ МУЗЕЈА

У оквиру 16. Ноћи музеја запажено место имале су изложбе које су приредили установе културе Министарства одбране „Војни музеј“ и Медија центар „Одбрана“.

У Музеју града Београда посетиоци су били у прилици да погледају изложбу „Одбрана 78“, аутора Душана Јововића, коју је организовало Министарство одбране. Излозба је посвећена двадесетогодишњици одбране отаџбине од НАТО агресије.

Ова изложбена поставка на јединствен начин приказује херојску одбрану током 78 дана НАТО агресије, а посвећена је страдалим припадницима војске, полиције и цивилима, међу којима је било и мноштво деце. Изложба је мултимедијална и интерактивна поставка која први пут приказује видео и штампане материјале који до сада јавности нису били приказани.

Утисак посетилаца ове изложбе је да се морамо сећати наших тешких дана, те да наша генерација мора наредним да пренесе истину коју ова изложба казује.

Своје импресије о изложби „Одбрана 78“ поделиле су Маја Илић из Лазаревца и Јелена Јеврић из Београда.

"Пријатно смо се изненадили поставком, јер су инсталације урађене веома квалитетно и свидело нам се што изложба подсећа на један део наше историје. Свакако бих свима препоручила да посете ову изложбу", рекла је Јелена Јеврић.

Једна од најатрактивнијих локација на мапи овогодишње манифестације свакако је Војни музеј на Калемегдану. Стална музејска поставка Војног музеја приказује вековну борбу за слободу на овим просторима, кроз приказ уметничко историјских предмета, скулптура, уметничких слика, репродукције фотографија и оригиналних предмета.

Грађани свих генерација, међу којима је било највише деце, пратили су на платоу испред зграде Војног музеја, показну вежбу мачевалачког клуба „Перо“.

Ова демонтрација мачевалачких традиција нашег народа открива шта се све и на који начин учило на часовима мачевања у 18. и 19. веку. Окупљени грађани могу су да виде и науче потезе основног напада, мачевалачки став, те кретање мачевалаца унапред и уназад.

У изложбено-галеријском простору Војног музеја у Балканској улици организована је поставка под називом „Јунаци отаџбине погинули за време НАТО агресије током 1999. године“. Изложбена поставка је посвећена погинулим и несталим браниоцима отаџбине током НАТО агресије. Према јединственом азбучнику изложене су фотографије и лични подаци погинулих и несталих бораца.

У Дому Војске Србије посетиоци су могли да виде две сталне поставке. У Великој галерији актуелна изложба „Деца у рату“ изазвала је велику пажњу публике. Реч је документованом сведочанству о деци као жртвама рата у периоду од 1914. до 1999. године. Ову поставку заједно су приредили Медија центар „Одбрана”, Музеј жртава геноцида и Фонд „Мала Милица Ракић из Батајнице”.

У Малој галерији Дома Војске Србије постављена је изложба „Да се не заборави“ аутора Милена Чуљића. Изложба садржи радове више од 90 фоторепортера, насталих у пролеће 1999. године и доноси сведочење о страхотама рата, недужним људским жртвама, разореним кућама и мостовима, путевима и фабрикама. Изложбу су реализовали „Клуб генерала и адмирала Србије“ у сарадњи са Медија центром "Одбрана".

Овогодишња манифестација „Ноћ музеја“, која окупља преко 200 музејских поставки у укупно 53 места у Србији, ове године као слоган има „Слободу“ која се савршено уклопила у ове поставке, које пре свега подсећају на вековну борбу нашег народа за слободу, а посетиоци су се могли подсетити свих великих и тешких тренутака те борбе.

НОЋ МУЗЕЈА“ И У СЕВЕРНОЈ КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

Поруке слободе квалитетним културно – уметничким садржајем ноћас из Косовске Митровице шаљу студенти и професори Факултета уметности који пети пут учествују у организовању манифестације „Ноћ музеја“. Први су своје умеће показали студенти музичког одсека у класи професорице Марине Денић, а заједничком изложбом слика представили су се професори и студенти ликовног одсека.

Своје глумачко умеће, око 21 сат, показаће и студенткиња мастер студија на глумачком одсеку Милица Малетић извођењем монодраме „Исадора”. Посетиоци ће до поноћи имати прилику да учествују у уметничким радионицама попут прављења разгледница, цртања и сликања светлом, али и да чују о креативном процесу подстицања маште и глумачке игре.

фото И.Радуловић


- С обзиром да је тема ове „Ноћи музеја“ слобода ми смо се трудили да се у организацији радионица та слобода провлачи кроз сваки уметнички израз. Имамо радионицу где ће се прављењем разгледница послати што лепше речи и мисли свим људима света, затим радионицу „маши папир“ намењену најмлађој популацији као и врсту виртуалне галерије где ће се излагати радови студената и рад са млађом популацијом која буде заинтересована за глуму – рекла је продекан на ликовном одсеку Факултета уметности Естер Милентијевић.


фото И.Радуловић


Он је истакла да је „Ноћ музеја“ на овом факултету почео од 17:30 сати и трајаће до поноћи.


фото И.Радуловић


Богат садржај припремљен је и у Градском музеју где ће од 19 сати посетиоци уживати у изложби скулптура и цртежа Владимира Антића под називом „Безимени“.


фото И.Радуловић


Графичар Тијана Родић упознаће присутне са методом израде графике, а за музички део програм задужени су чланови Арт бенда.


фото И.Радуловић


ЧАРОЛИЈА ФОТОГРАФИЈА ЈЕДНЕ КРУШЕВЉАНКЕ

ИЗУЗЕТНО интересовање за Ноћ музеја у Крушевцу забележено је већ од 18 сати, а међу првим изложбеним просторима који су отворили своја врата била је Галерија Културног центра :због великог броја пратилаца на друштвеним мрежама који одушевљено деле фотографије са путовања награђиване монтажерке РТС-а из Крушевца Иване Нецков – Грубишић, пред публиком се нашла поставка “Кофер љубави”.

фото С.Бабовић


- Приватна колекција фотографија са путовања по европским градовима је прерасла приватну збирку и сада је постала засебна изложба са 60 дела, која су у претходних пет година настајала у Италији, Енглеској,Грчкој-каже за “Новости” популарна ауторка Ивана Нецков-Грубишић.


-Посао који радим на јавном сервису променио ми је визуру, уопште начин на који посматрам свет. Отуда су на фотографијама бројне приче,што је суштина посла који ради и није реч о туристичким фото-разгледницама.

фото С.БабовићНоћ музеја у Крушевцу наставља се изложбама академског вајара Генадија Правоторова у Галерији Милића од Мачве, поставком Драгане Жаравац у Уметничкој галерији,али и необичном поставком фото-записа из старина у Обилићевој улици.


фото С.Бабовић

У “понуди” су се нашли и средњевековни дух кроз више изложби и представљања документарних остварења у Основној школи “Јован Поповић”, поставка “Мурали којих више нема” у Галерији Удружења уметника „Плаво и златно“.


фото С.Бабовић

Народни музеј Крушевац са новом сталном поставком и Кућа Симића са аутентичном изложбом приваних колекција Крушевљана биће такође отворени до један сат после поноћи.

ОД ТРШИЋА ДО ЛОЗНИЦЕ

У оквиру „Ноћи музеја“ у Вуковом Тршићу код Лознице, родном селу Вука Караџића, у Музеју језика и писма разматрана је тема „Магија изговореног – између слободе и ограничавања“.

Говор је, како је речено, „израз људске слободе у креирању стварности, стварање безграничних могућности у уразноличавањима живота“.

- Некада је слобода нашег говорења нарушена неповерењем, некада туђе речи покушавају нашу стварност да ставе у своје оквире - поручено је са ове културне светковине. - Слобода у свакодневним малим стваралаштвима је изван туђих речи.

Фото: В. Митрић


ЗДРАВСТВО ТЕМА “НОЋИ МУЗЕЈА“ У КИКИНДИ


Историја и развој здравства у Кикинди тема је овогодишње “Ноћи музеја” у Народном музеју у том граду, која се одржава под слоганом “Најважније је бити здрав.”


Фото: Р. Шегрт


Посетиоцима је представљена историја болнице, апотека и осталих здравствених установа, као и лекари који су радили у Кикинди.


Фото: Р. Шегрт


За најмлађе посетиоце организоване су радионице.


Ноћу музеја” у Кикинди одржава се на три локације, јер је псим Народног, своја врата, други годину заредом, отворио је и музеј НИС-а, као и мезеј скулптуре “Терра”.


Фото: Р. Шегрт