МИСТЕРИЈА НЕПОЗНАТОГ ГРОБА: Методије сахрањен у Срему?

С. КОСТИЋ

18. 05. 2019. у 12:02

Археолози верују да се у Мачванској Митровици налази гроб једног од твораца словенске глагољице. Ћирило почива у Цркви Светог Климента у Риму, а гробно место његовог брата и даље мистерија

МИСТЕРИЈА НЕПОЗНАТОГ ГРОБА: Методије сахрањен у Срему?

Остаци цркве у Мачванској Митровици

НЕПОЗНАТИ гроб у оквиру цркве на археолошком локалитету Ширинград у Мачванској Митровици, могао би да буде вечна кућа Методија, који је са братом Ћирилом ширио писменост међу словенским народима. Ову мистерију требало би да разреше професори са архелошких факултета у Београду и Новом Саду, али и стручњаци из иностранства на симпозијуму, који ће се крајем маја одржати у Сремској Митровици.

Сачувано је мало података о томе где су све Ћирило и Методије боравили, али и где је сахрањен један од браће која су створила глагољицу, мада неки научници сматрају да је реч о Срему. Наиме, браћа која су створила прво писмо Словена највише су боравила управо на подручју тадашње Великоморавске кнежевине и Паноније, ширећи писменост. Њихово седиште надбискупије у Панонији било је у Сирмијуму, данашњој Сремској Митровици, где је Методије боравио и постао епископ.

- Отуда и постоји теорија да је Методије управо сахрањен на подручју некадашњег Сирмијума - каже, за "Новости", Љубиша Шулаја, директор Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици.- На археолошком локалитету у Мачванској Митровици, истражена је и конзервирана локација цркве, за коју се претпоставља да потиче из времена Методијевих активности у Панонији.

Приликом тих истраживања, дошло се до открића да је ту сахрањен неко од великодостојника, али нико није могао да потврди да је Методије.

Ћирило и Методије

- Даља истраживања на овом локалитету нису рађена, јер за њих није било средстава. Оно што је у јавности познато јесте да је Ћирило сахрањен у Цркви Светог Климента у Риму, али се о Методијевом гробу ништа са сигурношћу не зна - каже Шулаја.

Он додаје да се мало тога сачувало из 8. и 9. века, времена "словенских апостола", али да научна истраживања могу да дају доста одговора.

ПРЕМИНУО 881.ИЛИ 885.

Тачан датум Методијеве смрти није забележен. У сачуваним документима, негде се спомиње 6. април 885, а негде је то и 881. година.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Вук

18.05.2019. 12:27

Али, на велику жалост, Срби и даље више воле писмо Латина, него писмо ученика ових светитеља...