ЛОНДОН - Поларна светлост, Аурора Бореалис, спектакуларни визуелни феномен који може да се види у арктичком кругу, могао би да буде видљив и у другим деловима света у наредних неколико дана, а на томе би требало захвалити геомагнетној олуји која ће погодити Земљу, преноси Би-Би-Си.

Стручњаци из Националне институције за океане и атмосферу (НОАА), америчке метеоролошке агенције, кажу да је олуја умереног интензитета, али ипак довољно је јака да би поларна светлост могла да се види голим оком у Канади и на северу САД.

Геомагнетна олуја је феномен до кога долази због промена у Земљиној магнетосфери. Догађа се услед судара соларног ветра - односно честица које пролазе кроз соларни систем - и Земљиног магнетног поља.

Олуја настаје избацивањем короналних маса, односно емисија соларне плазме које путују из соларних зона са јаким магнетним пољима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕДИВНО: Овако изгледа поларна светлост из свемира

Потребни су дани да би олује и стигле до Земље, али најинтезивније Земљу погађају у року од свега 18 сати. Ове недеље је геомагнетна олуја допринела стварању чак три експлозије из сунчевих зона - соларних предела смањене површинске температуре. Експлозије путују кроз свемир и уништавају све што им је на путу.

Када дође до Земље, експлозија се суочава са атомима и молекулима у њеној атмосфери. Управо тако настаје поларна светлост на половима. На Северном полу назива се Аурора Бореалис, а на Јужном - Аурора Аустралис.

Free image Pixabay


Нажалост, јаке геомагнетне олује имају и неке нежељене нуспојаве. Оне могу да поремете напајање струјом, комуникације и сателите. Неки научници сумњају и да утичу на поремећај биолошког сата код људи и изазивају промене крвног притиска и откуцаја срца.

Руски астрофизичар Сергеј Богачов каже да је ово најјача таква олуја у протеклих 18 месеци, али јој је ипак дао оцену три на скали од један до пет.

Free image Pixabay


У Америчкој метеоролошкој агенцији кажу да ове експлозије нису опасне и да је мало вероватно да би могле да угрозе планету. Ово није ништа у поређењу с Великом сунчевом олујом из 1859. године - најекстремнијом соларном олујом забележеном до сада - када је поларна светлост могла да се види чак и на Бахамима.

Free image Pixabay


У Извештају америчке Националне академије наука пише да би "тешки олујни сценарио" могао да проузрокује штету од једне до две хиљаде милијарди долара само током прве године, а свету би требало четири до 10 година да се опорави. Срећом, тренутна олуја ће вероватно бити запамћена само као "појачана" поларна светлост.