Мрачни туризам све популарнији: Најпознатије туристичке атракције које имају трагичну прошлост

Новости онлине

четвртак, 16. 05. 2019. у 23:33

Мрачни туризам све популарнији: Најпознатије туристичке атракције које имају трагичну прошлост

Free Images Pixabay / ГРАУНД ЗИРО НА МЕНХЕТНУ

Годишњи одмори су обично намењени опуштању и забави, па људи посећују лепа места попут пешчаних плажа, лепих крајолика и историјских грађевина. Али, чим се у причу укључи историја, наступају ружније теме
СПОМЕНИЦИ, попришта катастрофа и патње места су која сведоче о смрти и невиђене нељудскости, али баш зато привлаче туристе из целог света, у феномену познатом као "мрачни туризам".

Годишњи одмори су обично намењени опуштању и забави, па људи посећују лепа места попут пешчаних плажа, лепих крајолика и историјских грађевина. Али, чим се у причу укључи историја, наступају ружније теме.

Бројне туристичке атракције широм света имају трагичну или злокобну прошлост или су још увек попришта постојеће опасности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Чернобиљ сви још осећамо!

Тај феномен је познат као "мрачни туризам", а ово су нека од најпознатијих атракција које привлаче туристе с таквим афинитетима:

1. МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР НАПАДА 11. СЕПТЕМБРА: ГРАУНД ЗИРО НА МЕНХЕТНУ


Исламистички терористи су се 11. септембра 2001. забили с два авиона у небодере близанце Светског трговачког центра у Њујорку. Зграде су се урушиле и притом је погинуло више од три хиљаде људи. Туристи данас посећују меморијални центар Граунд Зиро на југу Менхетна. У центру је споменик жртвама 11. септембра, а у музеју посвећеном тој трагедији посетиоци могу да виде савијене масовне челичне носаче небодера.

2. ЖРТВЕ ЦРВЕНИХ КМЕРА: ПОЉА ЗА УБИЈАЊЕ У КАМБОЏИ

Пол Пот и његови Црвени Кмери успоставили су терор у Камбоџи између 1975. и 1979, остварујући своју визију земље сељака. Мете су им били образовани, сви који су могли да читају и пишу, који су носили наочаре или имали нежне руке. Верује се да је стрељањем, пребијањем, мучењем и изглађивањем погинуло 1,7 милиона људи, међу њима велики број деце.


3. СЕЋАЊЕ НА ХОЛОКАУСТ: КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОР АУШВИЦ

Више од милион људи убијено је у нацистичким концентрационим логорима Аушвиц-Биркенау у окупираној Пољској. Већина жртава били су Јевреји, али страдало је и 70.000 Пољака, 21.000 Рома и 15.000 совјетских ратних заробљеника. Некадашње гасне коморе, трајни симбол система убијања нациста, нешто је што ниједан посетилац не може да заборави.


4. НУКЛЕАРНА СНАГА ИЗВАН КОНТРОЛЕ: ЧЕРНОБИЛ

У априлу 1986. експлозија и пожар у совјетској нуклеарној електрани у Чернобилу направили су штету на реактору који је испустио радиоактивни материјал. Чернобиљ је тиме постао симбол ризика који носи атомска енергија. На месту катастрофе и даље се налази челични лук изнад реактора прекривеног бетонским саркофагом. Од 2017. допуштено је одсести у оближњем напуштеном граду Припјату, а путницима је потребна дозвола како би посетили контаминирану забрањену зону.


(Национална географија)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације