ПЛАСТИЧНЕ и стаклене флаше, разбацане кесе и други отпад су само део "асортимана" нелегалне депоније која се налази на Јабуци - у непосредној близини бисти народних хероја у оквиру спомен-комплекса названог "Бошко Буха".

Истине ради, проблем одлагања смећа је један од горућих на територији читаве пријепољске локалне самоуправе, а невеселу ситуацију додатно отежавају несавесни грађани који најразличитији отпад једноставно остављају где год стигну, па и тамо где то баш не приличи - крај спомен-обележја народним херојима из Другог светског рата.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “НОВОСТИ” ОТКРИВАЈУ: Два стратишта усред Београда са 14.000 жртава сакрио немар

А, на вису изнад Пријепоља су мали партизани из разних крајева - предвођени већ легендарним бомбашем Бошком Бухом - дали животе за слободу ондашње Југославије. Неколико деценија касније, у знак захвалности, на месту где су их сустигли фашистички хици је саграђен споменички комплекс са бистама девет бораца. Међутим, мали јунаци нису ни слутили да ће њихова жртва брзо пасти у заборав, а бисте огрезнути у смећу.

Узалуд су и намерници који сврате да посете комплекс и уживају у природи згрожени оним што што их овде дочека...

- Ово је брука за читав крај који има изузетан туристички потенцијал - каже Горан Дрндић из Панчева који је први пут на Јабуци.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СРАМОТА: Газимо по споменицима српским јунацима!

Мештани, притом, кривце за отпад који је затрпао бисте народних хероја виде у пролазницима који, како каже Добрило Цвијовић из Јабуке, из аутомобила избацују читаве кесе са смећем.

Фото А. Ровчанин

У сваком случају, спомен-комплекс "Бошко Буха" није у систему јавног комуналног предузећа "Лим" које је задужено да чисти Пријепоље и околину. Руководилац њихове радне јединице "Комунални објекти" Џевад Бегановић је, чак, изричит да отпад нико ниоткуда није донео, већ потиче од овдашњих људи.

- Житељи Јабуке ту одлажу смеће, а у близини се одржавају и неки вашари, па шаторџије и угоститељи остављају свашта иза себе. Током године, ми у више наврата чистимо простор око обележја народним херојима, буде ту и по неколико камиона смећа, али нелегална депонија се врло брзо "опорави" - наглашава Бегановић, уз подсећање на то да спомен-комплекс "Бошко Буха" од 1986. има статус непокретног културног добра од изузетног значаја, за који је надлежан Републички завод за заштиту споменика културе.