Лунарна мисија планирана за 2024. годину добила је име "Артемида" (Артемис), саопштила је америчка свемирска агенција НАСА, која је од Конгреса затражила додатни новац да би све било урађено на време.

Шеф НАСА Џим Бринденстајн је синоћ током телефонске конференције за медије затражио додатних 1,6 милијарди долара за наредну буџетску годину, да би се финансирале ракете и свемирске сонде неопходне за излазак астронаута на Месец. Он је том приликом саопштио и име мисије.

Прочитајте још:РУСИ "НЕМИРИСАЛИ" АЛКОХОЛ У СВЕМИРСКОЈ СТАНИЦИ: Жалили се НАСА

Артемида, Зевсова ћерка и Аполонова сестра близнакиња, у старогрчкој митологији је богиња Месеца. Аполон је своје име дао свемирском програму "Аполо" у оквиру ког је од 1969. до 1972. на Месец послато 12 америчких астронаута.

Америчка влада је у марту саопштила да ће астронауте, међу којима и прву жену, на Месец послати до 2024, а не до 2028, како је раније било планирано.

Прочитајте још:ПОВРАТАК НА МЕСЕЦ: Безос открио модел нове лунарне летелице

Тренутни годишњи буџет НАСА износи око 21,5 милијарду долара, од чега је око 4,5 милијарде у буџетској 2019. години посвећено ракети СЛС, капсули "Орион" и развоју будуће лунарне орбиталне станице, три елемента без којих је одлазак Американаца на Месец немогућ.


Free image Pixabay

"Додатне инвестиције су подстрек огромним напорима НАСА да до 2024. спусти људе на Месец", рекао је Бринденстајн.

Иако се спомињала и цифра од додатних осам милијарди долара, Бринденстајн је рекао да је то "далеко изнад онога што је агенција имала у виду".

Шеф НАСА који сада треба да убеди Конгрес да одобри тражена средства, рекао је да би "много волео" да може да одговори колика би била укупна цена мисије.