НЕОЧЕКИВАНО је Савица Сава Попов (25), медицински техничар Опште болнице у Кикинди, постао јунак авионске линије од Рима до Атланте, установе у којој ради, али и шире јавности. Четрдесетак минута пре слетања он је спасао живот Американки (48) којој је позлило. Искуство са Пријемног одељења, где свакодневно гледа и теже случајеве, пресудило је да се јави чим је капетан упитао има ли међу путницима медицинских радника који би могли да помогну.

- Стјуардеса ме одвела до задњег дела авиона где сам затекао жену на поду, била је свесна, причала је, имала је притисак и пулс, али и неуролошки напад. Поред ње је била уплакана ћерка, која ми је рекла да јој је мајка пре тога била расположена, да је причала, да није хронични болесник. Међутим, жена је убрзо изгубила свест и престала да дише. Започео сам реанимацију, обезбедио сам јој кисеоник и аутоматским екстерним дефибрилатором контролисао срчани ритам. Урадио сам све што радимо у болници у оваквим случајевима. Срећа па се то догодило непосредно пред слетање, да је било раније, ко зна како би се завршило - прича Савица, који је путовао за Мемфис у посету другарици која се тамо лечи од тешке болести.

Овај случај га је, каже, уверио да је "боинг 747" изврсно опремљен апаратима, лековима и материјалом, можда чак боље од болнице у којој ради.

Прочитајте још - Из пламена спасао две жене

- Једини проблем су били називи лекова. Пошто добро говорим енглески по номенклатури сам знао који њихов лек одговара нашем. Дао сам јој и адреналин и то поткожно. Комплетна реанимација је трајала од 15 до 20 минута, а када смо слетели, на писти је већ чекала велика медицинска екипа која је преузела жену, ставили су је на респиратор и апарат који сам први пут видео, који сам масира пацијенту грудни кош - импресиониран је наш медицинар оним што се примењује у свету.

Када је стигао у Мемфис, Савицу су обрадовале добре вести. Најпре је сазнао да се његова другарица успешно лечи од тумора попречно пругастих мишића у пределу рамена.

- После два дана од авио-компаније "Делта" добио сам захвалницу и ваучер од 150 долара за њихове летове, а онда и вест да је Американка добро - задовољан је техничар болнице у Кикинди, који је забринуто кренуо на далеки пут, а вратио се срећан.

Фото илустрација

За случај из авиона испричао је само најближим пријатељима и колегама. Сведочанство о његовој способности не би се ни проширило да га није одао фризер.

- Тешке ситуације на пријемном су свакодневне, али ја волим ургентну медицину. Код нас долазе лекари који су тек завршили факултет, тако да ми имамо више искуства од њих. Када је у октобру стигла мртва беба, а отац се испред тешко исповређивао убодима ножем, дежурни лекар имао је прво дежурство - сведочи Савица, момак из Новог Милошева, који у Кикинди живи као подстанар.

ОДЛАЗАК И ПОВРАТАК

- ЖЕЉА ми је одувек била да одем у Аустралију, јер ми тамо живи баба. Али, моја диплома тамо не вреди. Планирам да одем у Аустрију код сестре, да заједно радимо у фабрици зелене салате. Али, желим и да се вратим. Биће посла, јер други медицинари масовно одлазе - закључује наш саговорник.

НАГРАДНО ЛЕТОВАЊЕ

САВА Попов две и по године ради на Пријемном одељењу болнице у Кикинди, али по уговору. Начелник анестезиолог Владимир Прунић каже да је веома добар, предан и посвећен послу, али да, нажалост, не може да утиче да његов колега и пријатељ добије стално запослење.

- Синдикат болнице поклонио ми је десет дана летовања на Црногорском приморју - каже јунак из авиона.