ТИМОВИ У ПРИПРАВНОСТИ, НАЈАВА ПАДАВИНА МАЊИХ ОД ОЧЕКИВАНИХ: Реке се смирују, бујице су још претња

Е. В. Н.

13. 05. 2019. у 08:15

ТИМОВИ У ПРИПРАВНОСТИ, НАЈАВА ПАДАВИНА МАЊИХ ОД ОЧЕКИВАНИХ: Реке се смирују, бујице су још претња

Фото: Н. Живановић, Дунав

На водотоковима у Србији не би требало да буде већих проблема, јер је ситуација по питању падавина боља него што се очекивало пре неколико дана

НА водотоковима у Србији не би требало да буде већих проблема, јер је ситуација по питању падавина боља него што се очекивало пре неколико дана.

Овако је у понедељак министар Бранислав Недимовић оценио развој хидролошких прилика у Србији, после прилично упозоравајућих најава метеоролога да су ове недеље, због обилних падавина, могуће поплаве. Позивајући се на прогнозе, он је рекао да ће бити двоструко мање падавина које би могле да изазову изливање великих река, што умногоме умањује потребу за ванредном одбраном. Фактор изненађења на великим водотоковима, сматра министар, више не постоји. Надлежни тимови, ипак, остају у приправности, као и сва водопривредна предузећа, посебно у Западној Србији, где могу да изненаде бујичне воде. Прочитајте још:РХМЗ ОПЕТ ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ: Провала облака наредна два сата

Готово исту процену дао је и Предраг Марић, помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације.

- Све јединице Сектора, тимови за поплаве су у стању приправности, као и Жандармерија, интервентне јединице полиције, Војска Србије, Цивилна заштита, као и јавна предузећа за газдовање водама - истакао је Марић. - Не најављују се изливање великих токова, али могући су бујични налети. Проблеми у неким насељима су могући уколико канализациони одводи не буду могли да приме вишак воде, али су наши тимови приправни и за такве проблеме.

НЕЋЕ СЕ ПОНОВИТИ 2014. ПАДАВИНЕ које се очекују наредних дана не би требало да узрокују поплаве, а 2014, свакако се неће поновити - уверава Горан Пузовић, директор "Србијавода". - Нема места за страх, јер је хидролошка ситуација сада много повољнија. Ипак, потребно је да будемо опрезни.

Упркос овим умирујућим прогнозама, ипак, остаје стрепња која се увукла међу људе после поплава 2104. године. Оживеле су слике од пре пет година, када је водена стихија носила све пред собом. У Обреновцу, Крупњу, Лучанима, Смедеревској Паланци, Свилајнцу... Готово сви имају само једно питање: "Да ли смо из ове недаће библијских размера, извукли поуке?" Судећи према подацима Канцеларије за управљање јавним улагањима, није се остало само на тешкој лекцији, већ се током претходних пет година радило и доста тога урадило, како нам се мај из 2014. не би поновио.

- У 29 градова и насеља погођених поплавама у пролеће пре пет година, изграђени су потпуно нови насипи, бујичне бране и ојачани постојећи објекти са новоуграђеним мобилним системима - каже Марко Благојевић, директор Канцеларије. - Само у изградњу нових објеката уложено је више од 40 милиона евра, а у обнову и унапређење постојећих, на више од 500 локација, више од пет милијарди динара. Уз то уређено је и 46 локалних водотокова, а на још 16, радови су у току.

Са коликом се озбиљношћу приступило овим радовима, говори и податак о досад подигнутим бранама против бујица. Какву оне пустош могу да направе, најречитији је одговор у сликама Крупња из маја 2014. године. Ова варошица надомак Лознице била је готово сравњена са земљом, а бујице су однеле и један живот.

- Само у 2015. години, изграђено је 29 бујичних брана, а у сваку је уложено око 100.000 евра - наводи Благојевић. - Поређења ради, од 1992. до 2014. подигнуто је само 19 оваквих устава. Оне су изузетно важне, јер се из њих контролисано испушта вода накупљена током обилних падавина. То омогућава да се бујичне воде не сливају одједном, већ поступно, под надзором.

РАЗМЕРЕ

ОБИЛНЕ кише изазване циклоном "Тамара" падале су без прекида од 13. до 16. маја 2014. За три дана пало је више од 200 литара кише по квадрату - највише у Ваљеву, Београду, Лозници и Новом Саду. Поплаве су однеле 57 живота, оштећено је и порушено око 4.500 километара путева, 250 мостова, поплављено 80.000 хектара ораница, потопљено 2.260 објеката, а око 1.800 их је било угрожено. Са поплављених подручја евакуисано је више од 31.000 људи, највише из Обреновца - 24.000. Укупна штета од поплава у Србији износила је 1,7 милијарди евра.


ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА: НЕ ОЧЕКУЈЕМО НИКАКВЕ ПРОБЛЕМЕ

БЕОГРАДСКЕ комуналне службе и јавна предузећа спремна су за најављене екстремне временске услове, рекао је у понедељак градоначелник Београд Зоран Радојичић.

- У овом тренутку главна порука је да нема ни најмање разлога за панику, да не очекујемо никакве веће проблеме, ни приближно као што су били 2014. године, да је град спреман и да ћемо реаговати у сваком тренутку, у зависности од ситуације, како буде било потребно - рекао је градоначелник и потврдио да су београдска предузећа и комуналне службе у повећаном степену активности и у 24-часовним дежурствима. - Током појачаних падавина неки минимални проблеми се могу очекивати у најнижим деловима, где су раније и били, односно где комунална и канализациона мрежа није припремљена због непланске и дивље градње.


Прочитајте још:КИШЕ ПРЕТЕ, БЕДЕМИ ЈАКИ: Очекиване падавине вишеструко мање него 2014.

У НОВОМ САДУ НЕМА ОПАСНОСТИ ОД ИЗЛИВАЊА РЕКА

ПРЕМА подацима ЈВП "Воде Војводине", засад не постоји опасност од изливања Дунава. Проблеми су могући једино на бујичним потоцима, који су прочишћени, али се континуирано прати њихово стање као и стање других одводних канала.

На састанку, који је члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић одржао са Градским штабом оперативних јавних и јавно-комуналних предузећа у Новом Саду, закључено је да су сви капацитети, техника, радници и механизација спремни за деловање у случају претње поплавама. Градски штаб позива грађане да не одлажу отпад у потоцима и одводним каналима, јер на тај начин угрожавају јавни систем одбране од вода.

(Ј. С.)


Фото Канцеларија за управљање јавним улагањима

НА ПОДРУЧЈУ ЗРЕЊАНИНА СТАЊЕ ВОДОТОКОВА СТАБИЛНО

Штаб за ванредне ситуације у Зрењанину саопштио је да је стање водотокова на територији града стабилно, а да проблеми могу настати са подземним водама. Како се наводи, стање свих одбрамбених насипа дуж речних токова је на задовољавајућем нивоу и очекује се мање воденог талога него 2014. На Дунаву и Тиси нема упозорења, док је на Тамишу, путни правац Ботош-Томашевац повремено под водом, али је тај потез планиран за плављење и редовна је појава код повишеног водостаја.

У ШАПЦУ ОДРЖАН ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

ВОДОСТАЈ на Сави код Шапца је низак за ово доба године, а канали другог реда попуњени до трећине капацитета, па засада нема никаквих опасности од најављених обилних падавина - изјавио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић после превентивне седнице Штаба за ванредне ситуације одржане у Градској кући у Шапцу. Како се чуло, водостај Саве код Шапца тренутно је 276 центиметара, што је далеко од ванредне одбране од поплава која се уводи при водостају од 500 центиметара. На седници се чуло и да је од ризичних пет километара насипа на Сави, остало је да се уради још само 300 метара и овај потез евентуално би могао бити проблематичан.

(А. Д.)

У ПОЉАНИЧКОМ КРАЈУ ИЗНАД ВРАЊА ЧИСТЕ СЕ КРИТИЧНЕ ТАЧКЕ

ПОСЛЕ упозорења да се очекују обилније падавине, које могу да узрокују поплаве, започето је чишћење корита реке Ветернице у Пољаничком крају изнад Врања. Такође, локална самоуправа иницирала је активна дежурства свих надлежних служби и институција, на свим критичним тачкама на територији Града Врања како би се превентивно деловало на евентуално угроженим локацијама. Водостај река јесте порастао, али се налази испод границе редовне одбране од поплава. (Д. Р.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Stari Beograđanin

13.05.2019. 12:01

Au! Nedaj Bože većeg nivoa Save inače ode Vučićev BG na vodi POD VODU!

Testiranje na 10 godina

13.05.2019. 13:04

@Stari Beograđanin - Ekstremno visoki nivoi Save dolaze na svakih 10 godina, a ovogodišnje padavine su prosečne ! Ima vremena da se stanovi prodaju strancima koji ne zanju dušu Save...

Народни Архитекта

13.05.2019. 13:01

После викенда ће сви из градске владе схватити да се на "Бгд на води" не сме градити више ни једна зграда преко 10 спратова , као и да мора имати ДУПЛО ВИШЕ површине са парковима и дрвећем.