ДОБРИЛА ЈОШ НИЈЕ ПОЛЕТЕЛА: Женка белоглавог супа винуће се изнад Увца кад ојача

М. Н.

08. 05. 2019. у 18:02

ДОБРИЛА ЈОШ НИЈЕ ПОЛЕТЕЛА: Женка белоглавог супа винуће се изнад Увца кад ојача

Фото Резерват Увац

Птица је после опоравка у Турској поново у свом јату где је део колоније која броји 500 ових ретких и заштићених орлова лешинара и још 150 њихових младунаца

Након што је крајем децембра прошле године изнемогла и без могућности да лети пронађена на граници Сирије и Турске, женка белоглавог супа из кањона Увац, по имену Добрила, поново је у свом јату и чим буде ојачала винуће се изнад Јадовика, Златибора, Пештера и Златара...

Прочитајте још: Добрила, белоглави суп, враћена кући (ФОТО)

Како истиче Стево Радовановић, чувар у Специјалном резервату Увац, Добрила је, уз помоћ турске амбасаде у Београду и турске националне авио-компаније, авионом пребачена у Србију, а потом и враћена у кањон Увца где колонију белоглавих супова, једну од највећих у Европи, чини 500 ових ретких и заштићених орлова лешинара и још 150 њихових младунаца. Осим Добриле, међу њима је и Урош Нејаки, који је пре неколико година пао у Пољској, одакле је, такође, после краћег опоравка, враћен у Србију.

Прочитајте још: Грађани помажу да се Добрила врати кући

Како наглашава Радовановић, до пре десетак година белоглави суп је био пред истребљењем, јер је у кањону Увца било још само седам парова, а данас је ова колонија друга по величини у Европи и највећа на Балкану. У плану је и да се колонија белоглавих супова у кањону Увца ојача и једним бројем орлова брадана, који се хране костима угинулих животиња и који, као и белоглави супови, важе за изузетне "чистаче природе".


Захваљујући нетакнутој природи, белоглавим суповима и још више од стотину других ретких птица, кањон Увца једна је од највреднијих туристичких атракција Србије, коју из године у годину посећује све више домаћих и страних туриста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)