ПОЛАГАЊЕМ венаца и минутом ћутања у уторак су испред некадашње кинеске амбасаде у Београду обележене две деценије од бомбардовања те зграде у коме је погинуло троје новинара, док је код спомен-обележја на нишком Универзитетском тргу и испред улаза у Градску тврђаву одата почаст 16 жртава стравичног напада НАТО авијације 1999. године.

Прочитајте још: Дарко и рањен бранио отаџбину од НАТО

Нишлије се и после 20 година сећају 7. маја, најтрагичнијег дана током НАТО бомбардовања, када су око 11.20 Шуматовачка улица, аутобуска станица и Тврђавска пијаца засуте касетним бомбама. Међу 16 страдалих Нишлија, била је и трудница у деветом месецу.

Из авиона НАТО агресора на центар и друге делове града бачено је неколико стотина контејнера са касетним бомбама, забрањених свим међународним конвенцијама. Тога дана рањено је и повређено неколико десетина житеља Ниша, а од заосталих и неексплодираних касетних бомби, које су проналажене после 1999, страдало се и дуги низ година после завршетка агресије.

Наводећи да се грађани присећају свих невиних жртава током бомбардовања, заменик градоначелника Ниша Милош Банђур рекао је да агресор никада неће моћи да са свог образа спере љагу убијања цивила.

Прочитајте још: ПОДГОРИНА ПАМТИ СВОГ ХЕРОЈА: Две деценије од погибије пилота Миленка Павловића

- Чињеница је да је то био један специфичан рат где је читава територија Србије била фронт, где је свако дете, свака беба могло да буде мета. Ми као народ никада нећемо заборавити оно што нам је урађено. Нећемо заборавити ниједну жртву, ни страдање, а опростићемо само ако будемо могли - рекао је Банђур.


У уторак код споменика у Нишу

Комеморативним скуповима поред породица погинулих и страдалих у уторак су у Нишу присуствовали и представници Министарства за рад, запошљавање и борачка питања, градског и руководства нишавског округа, Војске Србије, МУП...

А у Београду, након полагања венаца испред спомен-плоче подигнуте у знак захвалности НР Кини на подршци и пријатељству и у знак сећања на погинуле, амбасадорка Кине Чен Бо рекла је том приликом да су кинески и српски народ били заједно у најтежим тренуцима и да пријатељство двеју земаља постаје све чвршће.

- Успоставили смо свеобухватно стратешко партнерство, наша сарадња у свим областима постиже све боље резултате, што је у интересу наша два народа - рекла је амбасадорка Чен Бо.


Фото Танјуг Венци код некадашње кинеске амбасаде

Она је захвалила представницима Владе Србије, Града Београда, медија што се сваке године окупљају на простору некадашње амбасаде Кине на Новом Београду и одају почаст погинулима.

На месту бомбардовања кинеске амбасаде 2009. године откривена је спомен-плоча - симбол пријатељства двају народа.


Чен Бо и Зоран Ђорђевић

ЂОРЂЕВИЋ: НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ

НАША земља жели да са Кином развија односе у свим сферама, а оно што се десило пре двадесет година је чин без преседана у новијој историји и показује да циљеви нису били само војни већ и цивилни - рекао је министар рада Зоран Ђорђевић, који је у уторак присуствовао скупу испред некадашње зграде кинеске амбасаде у организацији Удружења новинара Србије. - Никада нећемо заборавити, велики смо народ, умемо да праштамо, али нећемо заборавити бомбардовање и сваке године ћемо долазити овде да се подсетимо на то што се десило у нади да се тако нешто никад ником неће догодити.