ЗАТВОРЕНИЦИ кинеских затвора осим претње смртном казном суочавају се са трговином властитих органа, а да на такав захват нису претходно пристали.

Илегална продаја органа од затвореника осуђених на смрт мрачна је тајна која се крије између зидова кинеских затвора и болница, а активна је деценијама уназад.

Многи од затвореника осуђених на смрт нису ни убице ни силоватељи, већ су осуђени због својих политичких или религијских уверења (тзв. затвореници због савести), као што су то, на пример, мирољубиви припадници Фалун гунг верске заједнице.

Не постоје прецизни докази о томе колико је овај проблем заступљен јер системи затвора и болнице у Кини функционишу под велом тајне. Иако је влада Кине признала праксу продаје органа затвореника у периоду деведесетих и након 2000. године, званичници тврде да је ова пракса укинута 2015. године. Ипак, статистике до којих су дошли бројни новинари истраживачи и припадници невладиних организација указују на то да трансплатација органа затвореника функционише као јавна тајна.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Трансплантацијом органа спасена 64 живота

Истраживање објављено у јануару 2019. године бавило се анализом форензичких извештаја о донирању органа између 2010. и 2018. године. На овај начин откривени су случајеви фалсификовања и манипулације подацима о донирању органа, што је тврдње о реформама Кине довело под знак питања.

Из културолошких разлога, Кинези спадају у народе који ретко пристају на донацију органа, а наводи се да се током године обави око 10 000 трансплатација. Одакле онда органи долазе? Ни капацитети кревета у болницама нити ресурси потребни за трансплатацију не говоре у прилог наведеног броја обављених трансплатација, како је то објаснила истраживачица за источну Азију, Сара Кук, за IFL Science.

Сведочење војног доктора из 1995. године, Ванга Гуоквија открило је језиву праксу примењивану на затвореницима у затвору у покрајини Хебеј. Док су узимали свој последњи дах, доктори су им вадили органе намењене трансплатацији. „Мој посао је био да скидам кожу и рожњаче на стотине лешева погубљених затвореника, а неки од њих циљано су погубљени зарад трансплатације”, навео је доктор Гуокви.

ЗАШТО СУ БАШ ПРИПАДНИЦИ ФАЛУН ГУНГ ВЕРОИСПОВЕСТИ ОМИЉЕНИ ДОНАТОРИ?


ДРУГА највећа верска заједница у Кини, након кинеских будиста јесу припадници Фалунг гунг вере. За њих је карактеристично да вежбају медитацију и свесност у сврху само-култивације. Иако је реч о припадницима вере која ни на који начин не угрожава друге, нити пропагира насиље, њихово процесуирање пред законом је често без суђења, честа су мучења и смртне казне, а током боравка у затвору су под строгим надзором.

Ипак, њихова најбитнија карактеристика је та да спадају у групу најздравијих људи. С обзиром на то да не пију, не пуше и вежбају доста предиспонирани су да буду прилично доброг здравственог стања. То је познато и влади Кине.

Већина испитаних затвореника, припадника ове верске заједнице, навело је честе здравствене контроле, као што је провера крвне слике и слично. Објашњење за овакву врсту константног контролисања увек је рутински процес.

ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА ЗАХТЕВ

БРЗИНА трансплантације у Кини већа је него било где у свету. Услови да би се добио орган захтевају да потенцијални донор умре, а како органи остају витални још свега неколико сати након што наступи смрт, пацијент би чекао позив у ком ће му се саопштити да је донор преминуо и да дође на хитну трансплантацију. Овај процес може да траје месецима, па чак и годинама. У Кини се за орган чека неколико недеља или дана. Ово указује на то да се погубљења затвореника обављају према захтевима за трансплантацију.

У 2006. години цене органа су износиле: 62 000 долара за бубрег, 98 000 - 130 000 долара за јетру, 170 000 долара за плућа, 160 000 долара за срце, а 30 000 долара за рожњачу.

За лакоћу трансплантација у Кини се прочуло и по свету, тако да је ово сиво тржиште добило међународни домашај.

Недавно је у Лондону заснован независни суд који ће се бавити истраживањем илегалних трансплантација над кинеским „затвореницима због савести”. Циљ рада овог суда је да докаже да ли су тврдње кинеске владе о реформама након 2015. године истините.

(Национална географија)