УЗ БРАЋУ У ВОЉИ И НЕВОЉИ: Никшићани дали крв у Одељењу трансфузије у Косовској Митровици

В. КАДИЋ

понедељак, 06. 05. 2019. у 13:02

УЗ БРАЋУ У ВОЉИ И НЕВОЉИ: Никшићани дали крв у Одељењу трансфузије у Косовској Митровици

Никшићани са домаћинима и лекарима трансфузиолозима

Никшићани посетили Косово и Метохију и дали крв у Одељењу трансфузије у Косовској Митровици. Чланови Клуба "Свети Сава" даривали 33 јединице драгоцене течности

НЕ догодине, већ ове године у Призрену!

Ову је поруку послало свим Србима четрдесетак Никшићана из Клуба добровољних давалаца крви "Свети Сава", који су Одељењу трансфузије у Косовској Митровици даривали 33 јединице драгоцене течности. Крв која живот значи, поготово када је дефицитарна, од Бога је благословена.

Никшићани су обишли српске светиње у Дечанима, Пећку патријаршију, Грачаницу, стигли до царског Призрена, обишли Богородицу Љевишку, Богословију. Духовно окрепљени поручили су да ће првих јесењих дана поновити акцију у Митровици и Грачаници, обићи и Хочу. Има их у друштву близу 900, што нема ниједно друштво у Црној Гори, и бројнији су од било које фабрике - од Железаре чак три пута!

Да је политичка воља званичне Подгорице о признавању лажне државе Косово неприхватљива у њеном народу (признао недавно и премијер Душко Марковић), потврдили су ови људи. Радост се уселила међу косметске Србе, вратила се вера да Црногорци нису издајници већ браћа. Чврст стисак руке, загрљаји, само су оверили ту спознају. А дочекали су их Милан Биговић, Илија Даковић, чији брат Никола је ктитор српских светиња, али и други. Сузе су се сливале низ лица домаћина, као и Никшићана. Емоције су проговориле. Одушевљени су односом Весне Милентијевић, начелнице болнице у Косовској Митровици.

- Хвала вам, браћо! Знали смо да је народ Црне Горе уз нас - говорили су домаћини и лекари трансфузиолози.

ПРОЧИТАЈТЕ И:КФОР најавио пробе распоређивања трупа на Косову: Ситуација под контролом, нема претњи

- Ово је био сусрет којег ћемо се сећати док смо живи. Огорчени поступцима власти у Црној Гори и Никшићу према нашем клубу, јер нам нису дозволили да имамо свој кров над главом, одлучили смо да обиђемо наш народ на Косову и Метохији и помогнемо им како не би кубурили са недостатком крви. Успели смо у томе, а сличних акција биће још више с наше стране. Поносни смо што смо из Црне Горе као део српског рода и што смо посетили ове људе, наше светиње и вратили се пуни поноса и радости - каже, за "Новости", Драган Биговић, један од прекаљених чланова који је са сином Бојаном, управо на његов 21. рођендан, 1. маја, дао крв. - Бојану је жеља била да као млади Цуца своју прву акцију озваничи на рођендан и то на Косову и Метохији, међу својим Србима. Посебно је било одушевљење трансфузиолога што Бојан има АБ крвну групу која је врло ретка.

Даваоци крви из Никшића у Косовској Митровици

ЈОАНИКИЈА ЗА ПАТРИЈАРХА У РАЗГОВОРУ са монаштвом и свештенством Никшићани су чули много тога лепог о митрополиту црногорско-приморском Амфилохију и епископу будимљанско-никшићком Јоаникију, који их често обилазе и верном народу уливају наду да ће после кише сунце гранути. - Чули смо да би волели да једног дана за српског патријарха дође епископ Јоаникије - причају никшићки хуманисти.

И потпредседник друштва Ратко Чворовић такође истиче да је акција дала велики резултат. Он је са још тројицом братственика дао крв.

- Ово је наш трећи долазак у јужну српску покрајину. Долазили смо када нисмо могли проћи барикаде на Јарињу, већ смо ноћили са нашом браћом, да би наредног дана ишли у Митровицу и дали крв. Овог пута није било рампи, док Албанцима црногорске таблице на нашем аутобусу нису сметале. Контакт са свештенством и монаштвом омогућио нам је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Богословије на Цетињу, тако да смо несметано обишли и наше светиње. Међу монасима и свештеницима има и неколико наших Никшићана, што нас само јача и улива снагу да ћемо једног дана сви бити заједно. Када смо дошли у Грачаницу, кустос Бобо Тодоровић, такође пореклом из Никшића, дочекао нас је широког осмеха и шаљивом поруком: "О, стигли никшићки мафијаши!" Није нам то засметало, сви смо се насмејали, али нам је касније рекао да у ту светињу врло често долазе двојица никшићких "кримоса", дају прилоге - додаје Чворовић.

Љиљана Миљковић је једна од неколико дама која је добровољно дала крв.


Чланови Клуба добровољних давалаца крви "Свети Сава" на Космету


- Срећна сам што сам део ове приче. Треба доћи на Косово и Метохију и уверити се у каквим условима живи наш народ, наше монаштво и свештенство. Али, наша је вера тврда и јака, победићемо - поручује Миљковићева.

Наши саговорници говоре да су имали сусрете са старијим Албанцима у Пећи који су са неверицом говорили о будућности "Косова".

- Кажу, док је на Косову гроб краља Милутина, оно никада неће бити албанско!

ОЧЕВИ И СИНОВИ

ПОРЕД Драгана и његовог сина Бојана, крв су дали Војо Алексић и његова кћерка Александра, као и тројица Ераковића - отац, син и синовац. Једини "странац" био је Дејан Митровић из Подгорице, који је са кћерком Андреом такође део ове лепе приче. Они су чланови друштва "Четрдесет два момишићка мученика". Занимљиво је да је Боња Головић након тешке операције смогао снаге да се придружи овој дружини и по 40. пут дарива крв.

Коментари (2)

Vasic Milan

06.05.2019. 13:31

Лепо је што још постоје , после оволико пропаганде.

Marks

06.05.2019. 15:15

Хвала браћо Црногорци, не може нас раздвојити вишевековно заједноштво за слободом наших народа.