У НОВОМ Саду килограм, у Београду два. Овако би, бар по цени младог кромпира која се креће од 120 до 250 динара, могла да се опише ситуација на градским пијацама по окончању ускршњих и првомајских празника. Понуда поврћа и воћа је добра, али цене нису прилагођене просечном џепу, поготово када је реч о намирницама које би требало да су доступне и онима са мањим домаћинским буџетима, као што су кромпир и лук, на пример. Килограм овог поврћа нигде не може да се пазари испод 100 динара. Чак је и цена "старог" кромпира ближа стодинарки. А, поређења ради, пилећи батаци могу да се пазаре за 235 динара по килограму.

БЕОГРАД

СУДЕЋИ према наводима продаваца за тезгама, око Ускрса је било више заинтересованих муштерија које су бирале поврће и воће за празничну трпезу. Затишје је, кажу продавци на београдском Зеленом венцу, настало 2. маја када је купаца било мање. У петак, првог радног дана после првомајских празника за већину запослених, и муштерије су почеле више да обилазе тезге, мада продавци тек од понедељка очекују да се ситуација "врати у нормалу".

Млади кромпир на Зеленом венцу у петак је могао да се пронађе и за 120 динара за килограм (розе), док је за бели требало да се издвоји десетак динара више. Цена овог поврћа које је најслађе с пролећа кретала се до 200 динара на београдским тезгама. Јагоде су за дан поскупеле и ишле су до чак 300 динара, иако су понегде могле да се пронађу и за 120 динара (оне зрелије). У четвртак је, због мале потражње, цела пијаца била "претрпана" јагодама и избор је био велики, а најскупљи килограм кретао се до 250 динара, док су одличне могле да се купе и за пристојних 140 динара.

Килограм спанаћа је 50 динара, ситније јабуке су могле да се пронађу и за 20, иако је најчешћа цена била 50 динара за килограм. Млади купус кошта 70 за килограм, а келераба се продаје на комад по 50 динара. Тиквице су пале на 60 динара за килограм, краставци су нешто више, али углавном не премашују 100 динара. Парадајз је 180 за килограм, паприка је могла да се нађе и испод 200, а веза ротквица најчешће је око 30 динара, колико кошта и млади лук. "Стари" црни лук је "закуцан" на сто динара. Цена салате, а највише је путерице, је око 30 динара, али је било тезги где су и две салате могле да се купе по тој цени.

ЈЕФТИНИЈЕ КОД СЕЉАКА МНОГИ Шапчани уместо на пијацама у граду где су, како кажу, махом накупци, поврћем се снабдевају код домаћина у Мачви и Срему. Посебно им је привлачан пут према Руми, где је последњих година никло мноштво пластеника, а и цене су повољније када се купује на велико.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Лук и кромпир папрено скупи

НОВИ САД

ПОНУДА поврћа и воћа на новосадским пијацама је уобичајено добра у ово доба године, али би цене тих производа, како тврде поједини купци, могле да буду ипак "мало пристојније", односно прилагођене џепу већине Новосађана.

Тако је на Лиманској пијаци, једној од најснабдевенијих у граду, веза младог лука кошта 50 динара, килограм кромпира 250, а корпица јагода од 150 до 250 динара. Лубеница и трешања нема у понуди, а иста ситуација је, када је реч о том воћу, на осталих пет већих пијаца у граду.

На Футошкој пијаци цена јагода је од 260 до 300 динара за килограм, док килограм младог кромпира кошта од 150 до 200 динара. Продавци на Рибљој пијаци у центру града нуде везу младог лука за 40 до 60 динара, кило младог кромпира је 250 до 300, а корпица јагода од 160 до 180 динара.

НИШ

ЦЕНЕ воћа и поврћа на градским пијацама и даље су високе за ово доба године. Грађани кажу да је најскупљи парадајз коме цена "никако да падне". За килограм овог поврћа потребно је од 200 до 300 динара. Пријатно изненађење је ниска цена краставца (од 60 до 70 динара) за шта је, како кажу продавци, крив увоз овог поврћа из Албаније.

- За ово доба године стартна цена је изузетно мала. Прошле године прва берба краставца је била 180 динара, а ево данас је 60 динара. То је таман за то што смо купили дрва, семе, платили раднике - кажу продавци.

Јагоде, које су ових дана најтраженије, могу се пазарити за 200 динара по килограму, док су прве трешње од 200 до 250 динара.


ШАБАЦ

У ГРАДСКОЈ тржници у центру Шапца за везу младог лука треба издвојити од 35 до 50 динара, док је млади кромпир 170 динара.

Салата кошта од 35 до 40 динара, цена парадајза се креће од 180 до 200 динара, карфиол је 160, броколи 130, а црвене паприке македонке 400. За тиквице је потребно 90 динара, ротквице 20, краставац 80, јагоде од 100 до 150 динара, банане 100...

КРАЉЕВО

НА, увек одлично снабдевеној краљевачкој пијаци, цене воћа и поврћа се не разликују много од цена у суседним градовима, али по речима Краљевчана за уобичајени пијачни пазар ових дана треба издвојити знатно више новца него лане.

- За килограм црног лука на краљевачкој пијаци потребно је од од 80 до 100 динара, док везица младог лука кошта 40. Килограм кромпира стаје од 70 до 100 динара, младог кромпира око 150, краставаца 120, парадајза 150... - говоре Краљевчани.

Зелена салата и ротквице су по 40 динара, док куповина јагода (од 300 до 350 динара за килограм), одавно за већину становника града на Ибру и околине представља луксуз.

СКУПЉЕ ОД ЋЕВАПА

- ЗА четворочлану породицу само куповина младих кромпирића, парадајза, краставаца и лука за салату за један солидан ручак без меса практично испадне скупља него килограм свињских шницли или ћевапа у касапници. То се, признаћете, коси са здравим разумом - каже једна старија Краљевчанка.