Ускрс прослављен у Грачаници и јужној Косовској Митровици

Танјуг

28. 04. 2019. у 15:59

Порта манастира Грачаница данас је на Ускрс била препуна верника који су дошли да се за овај највећи хришћански празник помоле Богу и упале свећу за здравље своје породице

Ускрс прослављен у Грачаници и јужној Косовској Митровици

Фото Танјуг

Порта манастира Грачаница данас је на Ускрс била препуна верника који су дошли да се за овај највећи хришћански празник помоле Богу и упале свећу за здравље своје породице.

Поред великог броја православних верника са овог простора, у манастиру су приметне и веће групе туриста, преноси РТВ Грачаница.

Велики број грађана Ускрс је ноћас дочекао управо у манастиру, задужбини краља Милутина, где је служено јутрење и литургија Светог Јована Златоустог, коме је присуствовао и заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Душан Козарев.

Верници истичу да је окупљање у порти манастира за све велике верске празнике у ствари и нешто што представља највећу радост тамошњих Срба и да је вера у Бога оно што српски народ на Косову и Метохији одржава и помаже да опстане и остане на својим вековним огњиштима.

Од 18 сати у манастиру Грачаница биће служена Вечерња, а прослава Ускрса наставља се и у понедељак и уторак ујутро када ће бити служена такође литургија Светог Јована Златоустог.

Поред литургије у манастиру, на Ускршњи понедељак у Дому културе у Грачаници биће одржана манифестација "Најјаче ускршње јаје".

У делимично обновљеном храму Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице Васкршњу литургију служио је свештеник Ненад Стојановић. У присуству верника међу којима је било многобројне деце прочитана је Васкршња посланица патријарха Иринеја, а затим је уследило и причешће на највећи хришћански празник Ускрс.

"Да сте живи и здрави много година, да славите још много година Васкрс и све празнике, да вам година буде благословена и сваком добро Бог даривао. Срећан празник и Христос Васкрсе”, поручио је присутним верницима свештеник Стојановић, пренео је ТВ Мост из Звечана.

Свештеник Стојановић и његова породица једини су Срби у јужном делу Косовске Митровице, где живе искључиво Албанци.

Марта 2004. године судбину више од 35 оскрнављених и уништених цркава и манастира на КиМ доживео је и храм Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице. Сматра се да је ова монументална грађевина била једна од најлепших саборних цркава на КиМ.

Храм Светог Саве и Парохијски дом у којем живи свештеник Ненад Стојановић са својом породицом и даље је опасан бодљикавом жицом уз стално присуство припадника Косовске полицијске службе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације