Проданови опет имали најјача јаја, славили седму титулу

Рада Шегрт

28. 04. 2019. у 15:37

Проданови опет имали најјача јаја, славили седму титулу

Фото: Рада Шегрт

Светско првенство у куцкању фарбаним ускршњим јајима у Мокрину. Снагу јаја искушавали су рођаци, школски другови, стари пријатељи, па и доктори

КУЋА Проданових била је највеселија у Мокрину код Кикинде у недељу на православни Ускрс, јер је титула победника са незваничног Светског првенства у куцкању фарбаним кокошијим јајима опет дошла на њихову адресу. Донео ју је Душан, млађи син Јефте и Кате, који је новом победом увећао породичну колекцију шампионских пехара. Он је у финалу победио великог ривала, бившег шампиона Живицу Блажића. Радост Проданових била је вишеструка, радовао се победник, а још више отац Јефта, који је и одабрао јаје јаке љуске.


Прочитајте још: Палма за Ускрс традиционално пекао прасиће и јагњиће (ВИДЕО)


- Част је победити. За нашу породицу је ово посебно велики дан, јер сада брат Стеван и ја имамо по три титуле, а отац једну. Он је од Божича бирао јаја и прегледао око 6.000 да би се нашло оно најјаче. Око 200 смо одабрали за финале, а на Велику суботу увече одабрали смо оно за такмичење верујући да ће бити победничко. Знали смо да можемо да рачунамо на висок пласман, јер имамо своје кокошке које носе јаја чврсте љуске. Заслуге, свакако, има и мајка Ката која је офарбала 200 јаја. Она мора да све нас истрпи и није јој лако– рекао је Душан, комерцијалиста који живи у Новом Саду.

Већу трему од њега, па чак и страх да ће им титула, можда, измаћи имао је најстарији Проданов. Прибојавао се Јефта комшије Саве Терзића Кошничара, који је, такође, имао “здраво јако јаје” како Мокринчани кажу, а жреб је хтео да се баш он и Душан сретну у финалним надметањима. Када је Душан прошао даље, Јефти је лакнуло.

- Најмање 20 пута дневно идем у кокошињац и тражим јаја. Па, знате ли који је то труд?! Било би ми јако жао да нисмо први. У финалу су чак четири јаја била из нашег дворишта, али најдраже је кад је победа наша. Ипак, матори нешто зна – признао је Јефта за “Новости”.


Прочитајте још: У Модричи 25. пут изабрано најлепше васкршње јаје


А ништа у Мокрину у недељу није било случајно. Баш Продановима припада заслуга и што је деветогодишња Драгана Божин победила у конкуренцији јуниора. Мала црнокоса лепотица и раније се такмичила на, али са мање успеха.

- Ове године јаје ми је дао кум Стеван Проданов. Лепо је победити – открила је мала шампионка.

Титулу је изгубио прошлогодишњи шампион “Туцанијаде” Иван Дилбер, а весела рођака из Торонта није донела срећу ни Сави Терзићу Кошничару. Победнички лалошки валс није заплесао, јер није понео шешир, већ качкет, а то већ није било оно право.

- Рођена сам у Земуну, одрасла у Новој Пазови, а 46 година живим у Канади. Мој муж и Сава су истог порекла. Одушевљена сам Мокрином. У Нову пазову сада идем само у посету. И ћерка ми се удала за Мокринчанина тако да долазим више пута годишње – одала је Славица Терзић.

Али куцкало се фарбаним кокошијим јајима на сваком кораку у Мокрину. Снагу јаја искушавали су рођаци, школски другови, стари пријатељи, па и доктори. Тако су се састали познати пластични хирирг Јефта Козарски, Мокринчанин са каријером у Београду, и кикиндски неуропсихијатар Душан Лујанов. Навијајући за свог земљака, Мокринчани су питали Лујанова одакле му је јаје, а он шеретски одговарао:

- Видећете када добијете по јајету !

Тако је то у Мокрину, мало традиционално, мало луцкасто, мало вашарски и забавно.

НАГРАДЕ

Месна заједница Мокрин доделила је новчане награде тројици такмичара у јуниорској и сениорксој конкуренцији. Млади такмичари добили су 5.000, 10.000 и 15.000 динара. Сениори су боље награђени, са 15.000, 30.000 и 50.000 динара. Душану Проданову уручено је и 100 евра, које је за победника послао Мокринчанин Јовица Перишић који живи у САД. Јуниорка Драгана Блажић од њега је добила 50 евра.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације