У Минску запенило од мењаже пивских чаша

Б. ЦАРАНОВИЋ

26. 04. 2019. у 16:02

У Минску запенило од мењаже пивских чаша

Фото Приватна архива

Екипа колекционара из наше земље учествовала на међународној размени пивских чаша у Белорусији. Наш осмочлани тим у два аутомобила превалио око 3.000 километара за пет дана

НА традиционалној 12. међународној мењажи пивских чаша и сувенира, одржаној недавно у Минску, међу готово 200 учесника из света, био је и тим из Србије. На несвакидашњу изложбу, у својеврсни рај за пивопије и љубитеље пивских реквизита у Белорусији, отишао је наш осмочлани тим, са два аутомобила крцата пивским флашама, чашама, крафт пивима, ретким, старим отварачима за флаше, пампурима и разноврсним рекламним материјалом. После петодневне авантуре и преваљених око 3.000 километара, вратили су се са новим колекционарским примерцима и задовољни разменом.

Прочитајте још: Како су пивски митови отишли у историју?

По речима Вељка Барнића, најмлађег члана тима и Удружења српских колекционара пивских чаша и сувенира, које негује овај необичан хоби, старе чаше, флаше и рекламни метаријал српских пивара, као и домаћа занатска пива, успешно су трампили за примерке из Пољске, Чешке, Немачке, Русије, Белорусије, Литваније...

- Било је предивно искуство, не само мењажа, дружење са људима из целог света који негују исти хоби, испијање најразличитијих пива, већ и само путовање кроз неколико земаља до фестивала у Минску - каже Бојан Милачић. - Принцип је да свако на свој штанд изнесе своју понуду, а затим се међусобно размењујемо. Пошто у Србији има укупно 15 чланова Удружења, за сваког од њих смо донели много колекционарских "посластица".

Прочитајте још: Европа баш воли пиво из Србије

Како наши саговорници кажу, наша екипа други пут учествује у Минску, али обилази и друге фестивале широм света. Осим тога, већ два пута "пивска мењажа" је организована и у Србији.

- Док су прве две међународне размене одржане у склопу "Бир феста", ове године ће бити у Зрењанину за време "Дана пива", 30. и 31. августа - каже Барнић.

- Осим Београђана, чланови нашег удружења су из Зрењанина, Новог Сада, Лознице, Крагујевца и Баточине. Очекујемо да наш фестивал овог лета буде врло посећен, као и претходних година, јер је и свуда по свету српски тим међу омиљеним. Познати смо по доброј енергији, расположењу, а наш штанд по шалама и смеху.

По речима и остале шесторице, Мирослава Томића, Божидара Чолића, Душана Смољановића, Жељка Грујина, Игора Тадића и Ивана Марковића, готово сваки ресторан у Минску има своју производњу пива, па пиће од хмеља може да се купи у свим бојама и укусима. То је, кажу, оно што недостаје код нас.

ПИВОПИЈЕ ВОЛЕ НАШУ РАКИЈУ

ОСИМ што смо носили десетине флаша разноврсног домаћег пива, понели смо и неколико литара шљивовице за наше другаре из Белорусије, Пољске и Летоније, јер су "полудели" за њом од када су је пробали - каже Барнић кроз смех. - Због правила на белоруској граници, да по особи може да се унесе свега три литра алкохола, морали смо да се вратимо у Пољску и оставимо вишак терета, међу којим је била и ракија. Али, ракија ће их чекати у Зрењанину на "Данима пива".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације