НА православни празник Цвети, тридесетогодишња Н. Л. из малог места уз границу Србије са Бугарском, подарила је себи и својој породици, али и професорки Слађани Филиповић и њеном тиму, најлепшти "цветић", живу и здраву девојчицу. И ништа ту не би било чудно да Н. Л. није као млада девојка, са непуних 20 година, оболела од рака дојке, а ипак је и поред свих онколошких терапија успела да се оствари као мајка и да притом не угрози своје здравље.

Прочитајте још: Од рака дојке у Србији умру четири жене дневно

Професорка Слађана Филиповић, један од наших најбољих стручњака када је реч о лечењу карцинома дојке, каже да јој је циљ да се после опоравка свака жена врати на свој пут као да никада и није била болесна.

И Жика Арсић, ђак првак из Бујановца, плод је једне велике љубави и борбе на коју је професорка Слађана веома поносна. Успела је да заустави рак дојке код маме Маје, па је Жика дошао на свет 2011. године, пет година након што је Маји откривен и лечен прогресивни рак дојке.

- Ово нису усамљени случајеви у Србији и свету, и потребно је да наше младе пацијенткиње прихвате да и након лечења могу да наставе са својим животом као да никада нису биле болесне. Не треба никоме давати лажну наду, брига не лечи, већ знање и умење, велика емпатија и истрајност оболеле жене, као и да много жели и јако верује. Ништа није немогуће. Нисам могла да чујем лепшу вест уочи Васкрса и то баш на Цвети, од ове да нам је Н. Л., која је имала веома инвазиван рак дојке, подарила круну десетогодишње борбе са опаком болешћу - каже професорка Слађана.

Прочитајте још: Глумица отворено о борби са раком дојке (ВИДЕО)

Она препоручује девојкама и младим женама да пре или након операције рака дојке, али свакако пре цитостатске терапије, замрзну јајне ћелије и сачувају их како би после завршеног заштитног онколошког лечења могле да остану у другом стању.

Проф. др Слађана Филиповић Фото Д. Алихоџић

- Најбоље је сачувати оплођене јајне ћелије, али ако жена у том тренутку нема партнера онда се замрзну њене јајне ћелије. Наша Н. Л. је успела да остане трудна природним путем, тако да су њене јајне ћелије остале замрзнуте и чекају можда другу прилику - каже професорка Филиповић.

Наша саговорница додаје да је изазов средити хормонски статус пацијенткиње после терапије.

- За бољи исход лечења потребно је у току саме терапије женски хормон естроген довести на минималне нивое, и практично жену увести у вештачки климакс - каже др Филиповић. - То се односи на оне младе болеснице које имају хормонско сензитиван рак дојке, а таквих је више од 70 одсто. Терапијски је пожељно да тај ниво естрогена држимо веома ниско, да жена нема менструације три године, и да након тога сачека са трудноћом бар још годину или две.

УПОРНОСТ

Мама Н. Л. је у време када је добила рак дојке тек започела студије, а успела је упркос болести да дипломира, магистрира и пред одбраном је докторске дисертације.

- Не постоји лек који може да помогне ако нека особа одлучи да се преда, али ако ум и душа воде тело да се живот живи у Божјем миру и складу са собом, све ће бити могуће. Животна радост, љубав, вера и нада нека нам буду поклон.

Седмогодишњи Жика Арсић са родитељима

ГОДИНЕ

Када је пре 40 година почињала своју докторску каријеру, старосна граница за оболевање од рака дојке била је од 65 до 67 година. Сада се та граница померила за 10 година унапред и професорка Слађана каже да не постоји тачно објашњење зашто је тако:

- Најмлађа пацијенткиња коју сам лечила није била ни пунолетна.