ХУМАНОСТ за уџбенике, показали су Трстеничани на добротворној аукцији, чији је приход био намењен малим суграђанима који болују од тешких болести: 52 уметнички украшена ускршња јаја, купили су за чак 430.000 динара! Најскупље је "отишло" за 50.000 динара. Свако мало ремек-дело које су израдили уметници и ученици из ове општине, нашло је пут до власника.

Још важније, новац од продаје отићи ће за шест породица, чијој су деци потребни савезници како би добили битку за живот. Анђелка Атанасковић, директорка ППТ Наменске, једнако се борила при сваком лицитирању. Чак 250.000 динара издвојила је за куповину ускршњих јаја.

- Ове године смо планирали већи износ, јер је помоћ потребна за шест малишана - каже Анђелка Атанасковић, која је у добротворном раду неуморна, колико и у предузећу које води. - Гледамо да помажемо нашој деци, али и деци која нам се јављају из целе Србије. Уредно чувам сва ускршња јаја која купујемо на аукцијама, имамо већ праву колекцију.

Трстеничани већ 14 година организују овај племенит догађај, иза којег стоји општина, Туристичка организација, Народни универзитет, Центар за социјални рад, локална телевизија.

- Све се више јавља и уметника и привредника и грађана за учешће у надметању - напомиње Александар Ћирић, председник општине. - Мислим да смо оборили рекорд у прикупљању средстава, лично сам поносан на све суграђане и наша предузећа. Намеравамо да и даље показујемо велику солидарност и помажемо онима којима је помоћ најпотребнија.

Различите технике за шарање


А, мали Трстеничани (идентитети познати редакцији), који ће добити новчану помоћ велики су борци. А та борба није лака. За деветогодишњег дечака са аутизмом, сваки месец почиње одласком у Словенију ради лечења, које кошта 300 евра и редовним терапијама у Крушевцу које износе 8.000 динара.Једанаестогодишња девојчица коју су обрадовали Трстеничани, живи са заплетеним крвним судовима у глави, на левој страни мозга. Болест се зове аве малформација, лечи се у Бањи Ковиљачи.

ПРОЧИТАЈТЕ И: На "Тортијади" 202 торте, "најторта" Весне Атковић из Руме

Дечак од пет година има дијагнозу урођене цистичне фиброзе, због чега му слабо раде панкреас, плућа и органи за варење. Користи лек "декат" који се набавља претежно у Енглеској и једна кутија кошта између 60 и 80 евра. На свака три месеца одлази на контролу у Институт за мајку и дете.


- Аукција је била намењена и деветогодишњаку, који има делецију 10 хромозома - губљење гена, код њега касни психомоторни развој, а такође има срчану ману и урођену парезу лица - откривају нам организатори аукције. - Трудили смо се да помогнемо и дечаку од 11 година, са церебралном парализом и девојчици од 12 година, рођеној са можданом килом, шантом, која болује од хидроцефалуса.

ВЕЛИКО СРЦЕ УМЕТНИКА

У ТО општине Трстеник кажу да сав приход преко Центра за социјални рад, директно долази до породица које су погођене озбиљним здравственим проблемима деце.

- Велики број уметника је радио на осликавању јаја, то су чланови ликовног удружења, физичка лица, деца из основних и средњих школа - предочава Владимир Јевтић, директор ТООТ.