Кад адреналин удара по гасу

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

22. 04. 2019. у 07:52

Кад адреналин удара по гасу

Фото З. Глигоријевић

У Липовици код Деспотовца одржана 13. "Џипијада", уз учешње 60 возача из Србије

АДРЕНАЛИН, који скаче на свакој бари, сваком великом брду и оштрој кривини, и блато као изазов, основни су разлози због којих љубитељи џипова посећују традиционалну "Џипијаду" у Липовици, код Деспотовца. Према речима Радована Милосављевића, председника Џип клуба "Ресава 4 пута 4" који је организатор, ове године на софт и хард стази такмичило се шездесетак власника џипова из целе Србије. Они су одушевљени и природом, а нарочито гостопримством мештана, јер су смештени у приватне куће, а не у хотелу.

- Због боље проходности терена, прерадио сам цело возило. Основа је "тојота", али сам прерадио мотор, уградио други мењач, кочиони систем и витло. Пошто возим само хард стазе, улажем много времена, труда, а највише воље, да би мој џип био спреман за тешку стазу. Не смем да причам колико ме је све то коштало и колико годишње уложим у његово одржавање - каже ауто-механичар Милош Рацић из Ивањице, који је, са сувозачем Марком Стојановићем, победио на хард стази.

И ауто-механичар Саша Миљеновић из Београда, који сваке године долази у Липовицу, јер је "организација на врхунском нивоу", осим мотора и мењача, све је прерадио на "тојоти". Зато каже да овим спортом не може да се бави неко ко се не разуме у џипове и ко би морао да плаћа прерађивање и поправке.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Остарили код маме и тате

Професионални возач камиона Горан Стојановић, који је у Липовицу дошао са члановима клуба "Офроуд Панчево", због адреналина и брзе вожње, каже да је потребно много умећа да би се савладале стазе. Да би били утренирани, вежбају сваке недеље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације