КАДА би се у овом тренутку у престоници догодила нека елементарна непогода, већина сирена које би грађанима указале на опасност не би се огласила. Постојећи систем за обавештавање и узбуњивање становништва на територији Београда је искључен, а нови још није уведен. Слична ситуација је и у градовима широм наше земље.

Многобројна средства која су коришћена за време НАТО агресије су нестала. Подруми у којима су центри били смештени су испражњени, опрема је, као и обавештајна радио-мрежа, нестала. Сирене на крововима општинских зграда су зарђале и неисправне, оне на јавним површинама зарасле су у коров.

Такође, за време бомбардовања, готово сви центри за обавештавање имали су модулациони уређај којим су могли да прекину програм локалне радио или телевизијске станице и емитују саопштење. У Београду су сирене биле активиране 284 пута, а радиле су, када се све сабере, укупно четири сата. Глас Аврама Израела, начелника Центра за обавештавање 1999. године, пажљиво се слушао током НАТО бомбардовања наше земље, а многи су га назвали "добар глас у зло време".

Прочитајте још: Сирене остале без гласа

- Центар за обавештавање и ја, као први међу једнакима, трудили смо се да сваког минута будемо од користи Београђанима, да их правилно информишемо, да утичемо на њих да одлазе у склоништа и заштите своје животе - истиче Израел за "Новости". - Давали смо информације и о томе шта је погођено и народ нам је веровао, слушао је наша упозорења. Једино за чиме жалим је што нисам био директнији и наредбодавнији.

После пуних 20 година, готово да ништа нисмо научили, сматра Израел. Почетком 2001. већина официра је отишла у пензију. Људи који су били у борбеним дејствима, а који су имали искуства, трагом политичких одлука склоњени су са сцене.

ОБРЕНОВАЦ УСПОСТАВЉАЊЕ новог система почеће најпре у општини Обреновац. И у мају 2015. године Обреновцу је предат мобилни систем за узбуњивање који је уграђен у службено возило.

- Данас ни у једној локалној самоуправи не постоје центри за узбуњивање, све оно што је функционисало и радило, ми смо узели гумицу и избрисали, и тренутно немамо ништа - додаје Израел. - Уместо да напредујемо, ми смо назадовали.

У оквиру постојећег система за обавештавање и узбуњивање у престоници постоје 22 пнеуматске алармне сирене, од којих ниједна не ради. Њихова поправка је неисплатива, јер су технолошки превазиђене. Од 87 инсталираних електричних, исправно их је 56. У овом случају поправка је могућа, јер је реч о јединственој опреми.

Иако је Град Београд имао у плану доградњу система за узбуњивање још пре две године, процењено је да је због старости потребно уградити нову опрему. Да нешто мора да се предузме, надлежни су схватили после катастрофалних поплава у Обреновцу 2014. године.

- Формирали смо радну групу која је требало да дефинише реализацију пројекта доградње система за узбуњивање - наводе у надлежном градском Секретаријату за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координације односа са грађанима. - Студија акустичности је урађена 2015. и тада се дошло до ових података. Предложено је да се не ради доградња, већ да се изради нови систем. Пројекат је тренутно у фази завршетка, а рок за реализацију биће одређен у тендерској документацији. Планирано је да комплетан систем буде обједињен у мониторинг центар до 2020. године.

Прочитајте још: СЕЋАЊЕ: Сирене горе од празних чинија

Студија, која је урађена, обухвата територију града Београда са прилазним путевима и добила је сагласност МУП, Сектора за ванредне ситуације, као и Секретаријата за урбанизам. Када се буде приступило осавремењивању опреме за узбуњивање, акценат ће бити на електричним сиренама.

Обреновац у пролеће 2014. године - Фото М. Лабудовић


- Неисправне сирене неће бити поправљане већ замењене савременијим које ће имати могућност аутоматског управљања. Студијом акустичности предвиђено је укупно 316 нових сирена. Од тога је највећи број, 169, електронских са могућношћу преноса и говора, сигнала и података - стоји у плану.


НАДЛЕЖНОСТИ

l СИСТЕМ за јавно узбуњивање и обавештавање у престоници до 2009. године био је у надлежности Министарства одбране, а потом под окриљем Министарства унутрашњих послова.

l ОД пре две године је у надлежности Града Београда.

l ПОСТОЈЕЋИ систем који је Град преузео нема могућност

аутоматског управљања.