Записи из Париза: Францускиње

Горан Чворовић

21. 04. 2019. у 09:22

Записи из Париза: Францускиње
Ових пет женских прототипова скица су за портрет данашње просечне Францускиње, онако како ће се сама видети у оном сецесионистичком огледалу, када за педесет година пред њега дође на ред

ЗАЗ. Неконвенционална, разбарушена, помало тајанствена, каприциозна по мери, за нијансу преобична, другачија, екстравагантна. Антикомформиста, пре свега. Неукротива. Идол је оној распрострањеној андерграунд генерацији чији изданци, разбуђени, од јутрос, у платненим патикама и цицаној сукњи, ненашминкани, на све стране, широм земље, истрчавају лепршаво, прескачући по неколико степеника одједном, с увојцима мистрала за вратом, по свеж багет. Имају таман онолико година колико треба, можда и мање. За интимусе, Изабел Жефроа. У коси, јутро.

УРЕДНА бакица. Без обзира на увежбане покрете, и упркос великом броју година, постојано проводи читав сат пред декоративним огледалом из периода ране сецесије, од ебановине опточене седефом, са смелим месинганим кривуљама, док фини таласи премаза преко оловног стакла сваким минутом све више бришу трагове времена с њеног лица. Од породичног накита одабрала је Лаликову огрлицу и брош с лабудом од Веверових разнобојних стаклића, а пре него што ће, у истом стилу, навући сребрни прстен с оком од жада, нокте је у два слоја премазала јарким рубином. Само тако, анонимна, излази на улицу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ЗАПИСИ ИЗ ПАРИЗА: Французи

ЈОВАНКА Орлеанка. Млађахна хероина, војсковођа и светица из сеоске породице с почетка петнаестог века, с визијом коју су јој проследили архангел Михаил, света великомученица Марина антиохијска и света Екатарина александријска, да уклони опсаду Орелана и омогући крунисање краља Шарла Седмог у Ремсу, после чега се преокренуо ток Стогодишњег рата с Енглезима, касније спаљена на ломачи у деветнаестој години. Француска је, ваљда, једна од ретких, ако не и једина земља у свету, којој је жена најважнији национални јунак у историји, уз женску фигуру Маријане као републикански симбол.

ДАЛИДА. Италијанског порекла, Египћанка, француска певачица. Јак страни нагласак у певању и говору само је додао шарм у земљи која се дичи традицијом прихватања. Најлепшу жену Египта, бескрајно дугих ногу, неки су, чак, произвели у трансвестита, распаљујући бујну машту. За најближе, Јоланда Ђиљоти. Прва уметница с дијамантским диском, певајући на више језика, постигла је популарност далеко изван франкофонског подручја. Њена смрт и приватни живот доделили су јој титулу иконе трагичне судбине.

ЏЕНИФЕР. Производ бенигног ријалитија за најлепши аматерски глас, без напумпаних усана, антитип вулгарности, корзиканског порекла, која је знала временом само да профињује ореол и силуету, идол младежи из предграђа која се тражи, и пронађе. Одмерено, и са стилом. Међу Јованкиним потомцима, дошљакињама из белог света и трећим генерацијама из домаће црне Африке.

ОВИХ пет женских прототипова скица су за портрет данашње просечне Францускиње, онако како ће се сама видети у оном сецесионистичком огледалу, када за педесет година пред њега дође на ред.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације